Home Telefoni ZTE prestaje s radom usljed zabrane SAD-a

ZTE prestaje s radom usljed zabrane SAD-a

Kada je vlada Sjedinjenih Američkih država zabranila ZTE-u da sedam godina kupuje ili koristi komponente proizvedene od strane američkih kompanija, stvari su postale jako loše za petog najvećeg proizvođača pametnih telefona.  Međutim, koliko je situacija loša vidi se tek sada, s obzirom da je kompanija objavila izvještaj o navedenoj zabrani.

Naime, kompanija je izjavila da prestaje sa “glavnim operacijskim aktivnostima” kao rezultat zabrane, te da za sada “zadržavaju dovoljno novca i striktno se pridržavaju obaveza u skladu sa zakonima i propisima. To, u suštini znači, da će ZTE koristiti bankarski novac za održavanje podrške i ispunjavanje ugovornih obaveza dok shvate kako će nastaviti dalje.

Također, iz kompanije su naveli da pregovaraju sa vladom SAD-a kako bi dogovorili prepravku ili ukidanje zabrane. Iako postoji šansa da bi se to moglo desiti, sudeći po izjavama američkih obavještajnih agencija da kineske kompanije poput Huaweija ili ZTE-a svojim uređajima “omogućavaju neprimjetnu spijunažu” te težnjama američke vlade da onemogući poslovanje u SAD-u navedenim kompanijama, trenutna dešavanja su upravo ono što je vlada SAD-a željela postići.

Ukoliko ZTE bude prisiljen da napusti tržište, iza kompanije ostati će ozbiljna praznina – pogotovo kada je u pitanju niža i srednja klasa uređaja.

(gizmodo)