Home Aplikacije 13 najboljih aplikacija za korisnike koji su root-ovali svoj Android uređaj

13 najboljih aplikacija za korisnike koji su root-ovali svoj Android uređaj

Istina je da je root-ovanje uređaja sada manje značajno nego što je to bilo prije, no svejedno postoji mnogo razloga za to jer dodaje mnoge funkcije sistemu vašeg uređaja do kojih inače ne bi mogli doći. Zbog toga vam danas donosimo 13 najboljih aplikacija za korisnike koji su root-ovali svoj uređaj.

Šta je root-ovanje i kako root-ovati svoj Android uređaj

FlashFire

FlashFire je jedna od aplikacija koje bi svaki korisnik trebao imati. U pitanju je alat koji flash-uje softver, bilo da je u pitanju OTA ažuriranje ili nešto drugo. Osim toga, sadrži i mnoge druge korisne funkcije, ali neke naravno zahtijevaju Pro verziju aplikacije. Naravno, postoji i besplatna verzija aplikacije, a možete je preuzeti sa linka ispod.

Flashify

Još jedna aplikacija koju bi svako trebao imati. Flashify može flash-ovati većinu stvari poput recovery-ja (TWRP i CWM), ZIP fajlova, kernela i slično. Osim toga, moguće je uraditi i rezervnu kopiju recovery-ja na cloud servis poput Google Drive ili Dropboxa. Mnoge napredne opcije su dostupne samo unutar plaćene verzije, a besplatnu verziju možete preuzeti ispod.

Link2SD

Kao što ime nagovještava, uz pomoć ove aplikacije možete premjestiti aplikacija sa interne memorije uređaja na SD karticu tako što čini da uređaj pomisli da je aplikacija instalirana na internoj memoriji, što omogućava i prebacivanje aplikacija koje sistemski nisu podržane.

Magisk

Relativno nova aplikacija koja služi za sakrivanje root-a, što omogućava stvari poput gledanja Netflixa ili igranja Pokemon Go igre na root-ovanom uređaju. Također, sadrži i mnoge druge funkcije, ali i module koji dodaju još funkcionalnosti. Nažalost, nije više dostupna na Google Play prodavnici aplikacija, tako da ćete morati ručno instalirati aplikaciju, a APK instalacijski fajl možete pronaći na XDA Developers forumu.

Quick Reboot

Jeste li ikada pomislili kao klasičnim opcijama za gašenje jednostavno… Nedostaje opcija? Quick Reboot aplikacija to rješava, dodajući mogućnost lakog restartovanja u recovery, bootloader i slično.

ROM Toolbox

Kao što i ime govori, u pitanju je “kutija” sa raznim korisnim alatima – od jednostavnih poput menadžera root datoteka i menadžera aplikacija (koji dozvoljava brisanje ugrađenih aplikacija) do kompleksijih koji dozvoljavaju izmjenu animacije pri paljenju/gašenju uređaja i slično. Jedina mana je što su ažuriranja malo sporija.

Servicely

Ova aplikacija pomaže u kontroliranju pozadinskih servisa – poput, recimo, sprečavanja Facebook-a ili neke druge aplikacije koja “jede” resurse da rade kada je ekran uređaja ugašen. Sve u svemu, može mnogo pomoći poboljšanju performanski i životnog vijeka baterije uređaja, u zavisnosti koje servise zaustavite.

Solid Explorer

Ovu aplikaciju preporučujemo čak i ako niste root korisnik, s obzirom da je riječ o jako dobrom menadžeru datoteka koji pruža mnoštvo korisnih opcija i podržava integraciju sa cloud servisima. Naravno, postoji opcija da dopustite pristup sistemskim datotekama uređaja i uključite root, što otkriva sve čari koje ova aplikacija krije.

SuperSU

Ukoliko ste root-ovali uređaj (što vjerovatno jeste ako čitate ovaj tekst), šanse da vam je ova aplikacija već instalirana su jako velike, s obzirom da većina metoda root-ovanja unaprijed instalira ovu aplikaciju. Funkcionalnost je jasna, a tu je i mogućnost potpunog uklanjanja root-a.

Titanium Backup

Titanium Backup je, kao i SuperSu, jedno od najpoznatijih imena među root korisnicima. Riječ je o aplikaciji koja dozvoljava brisanje nepotrebnih aplikacija, zamrzavanje aplikacija (ostavi aplikacije instalirane, no sprečava ih da ikada budu pokrenute) te izrade rezervne kopije za apsolutno sve aplikacije – i one ugrađene, i one korisnički instalirane.

Viper4Android

Za ljubitelje muzike, ova aplikacije je apsolutno neophodna. U pitanju je alat za modifikaciju zvuka koji daje neograničenu kontrolu nad zvukom koji se reproducira na zvučnicima uređaja, Bluetooth uređajima i slušalicama. Instalacija je, doduše, malo komplikovanija, te će biti potrebno da pažljivo slijedite uputstva sa XDA developers foruma (gdje je dostupan i link za preuzimanje iste).

Wakelock Detector

Wakelock Detector pronalazi aplikacije koje se ne ponašaju kako bi trebale, kako bi mogli ispraviti eventualne greške u njima. Ovo je korisno iz mnogo razloga, pogotovo zbog toga što takvo ponašanje aplikacija dovodi do bržeg trošenja baterije, što svakako nije nikome u interesu. Dakle, ako vam je stalo do životnog vijeka baterije na vašem uređaju, ova aplikacija vam je jako potrebna.

Xposed Framework

Još jedno jako poznato ime. Xposed Framework je zapravo zamijenio instalaciju ROM-ova na root-ovane uređaje, s obzirom da omogućava instalaciju dodatnih modula koje u već postojeći sistem donose mnoge korisne funkcionalnosti. Za instalaciju je potrebno pažljivo pratiti uputstvo sa XDA developers foruma, gdje je dostupan i link za instalaciju.

Šta je i kako se instalira APK fajl?

(androidauthority)