Home Uputstva Android za početnike: Šta je APK fajl?

Android za početnike: Šta je APK fajl?

Ako ste novi u Android svijetu i želite da započnete preuzimanje procurjelih aplikacija i modifikovanje vašeg Android iskustva, morate da znate o APK fajlovima. U sljedećem vodiču ćete saznati zašto su APK fajlovi važne, kako da ih preuzmete APK fajl na vaš telefon ili računar i, naravno, kako da ga instalirate.

Šta je APK datoteka?

APK datoteka je format koji se koristi za distribuciju i instalaciju softvera (obično igre ili aplikacije) na Android operativnom sistemu. Preuzimanje APK datoteke vam omogućava da instalirate programe bez potrebe za pristupanjem na sajt kao što je Google Play. Da biste instalirali ove datoteke, nije potrebno imati pristup Internetu.

Zašto bih želio da instaliram APK fajl?

Instaliranjem APK datoteka vam omogućava da instalirate aplikacije koje su procurjele prije njihovog zvaničnog izdanja. Pored toga, možete preuzeti aplikacije koje su zabranjene (kao Market Changer, koji vara Google Play da misli da ste iz druge zemlje). APK datoteke često procure iz novih verzija Android-a, dajući vam rani pristup funkcijama, kao na primjer Google Now, kojeg niste bili u stanju da nabavite bez sopstvenog preuzimanja. Moglo bi se reći da APK datoteke omogućavaju da zaobiđete određene operatere kako biste dobili najnovija Google ažuriranja. Pored toga, ako vaš Android uređaj nema pristup Google Play prodavnici, APK datoteke mogu biti jedini način nabavljanja aplikacija za vaš uređaj.

Pripreme za instalaciju APK datoteka

Postoji mnogo sajtova koji hostuju APK datoteke. Izaberite samo one od povjerenja, da ne biste slučajno preuzeli zlonamjerne datoteke na vaš telefon. Generalno, APK fajlovi koji se nalaze na sajtovima kao što su XDA-developers bi trebali biti sigurniji za preuzimanje, ali prije preuzimanja pročitajte recenzije. Također, možete instalirati i zasebnu prodavnicu aplikacija poput Aptoide koju možete preuzeti na ovom linku. Dobar primjer je i APKPure prodavnica koju možete preuzeti ovdje.

Prije nego što bilo šta instalirate na vaš telefon, morate potvrditi da li vaš uređaj može instalirati aplikacije iz nepoznatih izvora tako što ćete označiti “Unknown Sources” kvadratić u podešavanjima (Menu > Settings > Security > Unknown Sources ili Settings > Apps > Unknown Sources), kako biste dozvolili vašem telefonu da instalira aplikacije sa izvora koji nisu Google Play prodavnica. Ukoliko vaš uređaj nema menadžera datoteka. preuzmite neki od preporučenih. Na taj način lako možete pronaći instalacijski fajl nakon što ga prenesete sa računara.

Preuzimanje APK datoteke na mobilni uređaj

Otvorite vaš pretraživač, kliknite na preuzimanje APK datoteke i vidjećete preuzimanje u gornjoj statusnoj liniji vašeg telefona. Kada ste završili, otvorite “Downloads” ikonicu, kliknite na .apk datoteku, te klikom na “yes”, aplikacija će početi sa preuzimanjem na vaš Android.

Instaliranje APK datoteka sa računara

Prvo, preuzmite APK fajl i stavite ga na poznatu lokaciju, u neki folder ili na desktop. Zatim povežite vaš uređaj sa računarom. U ovom trenutku, od vas će telefon tražiti da izaberete između punjenja telefona ili povezivanja kao “media device”. Izaberite drugu opciju. Nakon toga, jednostavno pronađite vaš telefon na računaru i prenesite APK fajl u folder po vašem izboru.

Bićete u mogućnosti da pronađete preuzetu aplikaciju tako što ćete otvoriti vaš menadžer datoteka, te kliknuti na željeni folder. Pronađite APK fajl, kliknite na njega, te zatim klik na “install”. Gotovi ste.

(balkanandroid/androidpit)