Home Android Android, Android One i Android Go – koja je razlika?

Android, Android One i Android Go – koja je razlika?

Ukoliko se imalo zanimate za tehnologiju, konkretno za Android kao operativni sistem, poznato vam je da postoje različite verzije Androida – Android 7 Nougat, Android 8 Oreo itd. Međutim, u posljednje vrijeme se, osim o “običnom” Androidu, priča i o Androidu One i Androidu Go. Ukoliko ste se ikad zapitali zbog čega su te verzije tu, i koja je razlika među njima, na pravom ste mjestu. U ovom članku objasnit ćemo koja je tačno razlika između “običnog” (vanilla) Androida, Androida One i Androida Go.

Naime, svima je poznato da je Android otvorenog koda, te da ga drugi proizvođači mogu modifikovati i koristiti na svojim uređajima bez ikakve novčane naknade. Dakle, proizvođač poput Samsunga, LG-ja ili nekog trećeg preuzme softver od Google-a u okviru AOSP (Android Open Source Program) programa i koristi na svojim uređajima. Međutim, pored toga, Google također proizvođačima pruža i određeni paket servisa poput YouTube-a, Google Play Music i drugih. Ti servisi nisu dio AOSP-a, ali svejedno dolaze od Google-a, i za njihovo korištenje potrebna je licenca. Dakle, kako bi dobili verziju Androida koju mogu modifikovati, proizvođači moraju preuzeti izvorni kod, te zatim dobiti licencu za korištenje ranije spomenutih aplikacija i servisa koje će Google obezbijediti. Sa druge strane, Pixel uređaji dobivaju ažuriranja direktno od Google-a, te je proces ažuriranja znatno brži. O tome smo pisali i ranije.

Kada je riječ o Android One programu, u pitanju je projekat koji je prvenstveno lansiran u Indiji i namijenjem jeftinijim i slabijim uređajima. Međutim, u posljednje vrijeme se Android One programu priključuje sve više uređaja iz srednje cjenovne klase, poput Nokia i Xiaomi uređaja. U pitanju je program u kojem Google nudi softverske servise proizvođačima, dajući proizvođačima mogućnost da svoje resurse usmjere na razvoj boljeg hardvera, marketing i slično. Uređaji Android One programa, s obzirom da dobivaju softverska ažuriranja direktno od Google-a, imaju garanciju da će nova ažuriranja stizati brzo kao i na Pixel uređajima.

S obzirom da se Android One “proširio” i na srednju klasu uređaja, njegova zamjena dolazi u vidu Android Go programa, odnosno verzije Androida koja dolazi sa manje aplikacija i funkcija kako bi se korisnicima omogućilo što bolje korisničko iskustvo. Također, tu su i aplikacije specifične za ovu verziju Androida, poput Gmail Go, koje su optimizovane sa ciljem što boljeg funkcionisanja na slabijim uređajima. Međutim, Android Go se razlikuje po tome što on ne dolazi direktno od Google-a, već Google da ovu verziju Androida proizvođačima na korištenje, te se oni brinu o softverskim ažuriranjima i sličnim stvarima.

Dakle, da sumiramo. “Obični” Android i Android One dolaze direktno od Google-a i brzina ažuriranja ne zavisi od proizvođača, dok se Android Go daje proizvođaču koji se sam brine o ažuriranju uređaja. Također, Android Go se razlikuje po tome što dolazi sa manje funkcija i aplikacija, te aplikacijama prilagođenim za rad na slabijim uređajima.

(androidauthority)