Home Ostalo Android telefoni prate kretanje korisnika bez obzira što je opcija lokacije isključena

Android telefoni prate kretanje korisnika bez obzira što je opcija lokacije isključena

298
0
SHARE

Korisnici Android uređaja isključuju deljenje lokacije iz dva razloga – zbog privatnosti i trajanja baterije, ali se opcija „Location Share“, ipak aktivira sama od sebe. To je dokazalo istraživanje Quartz tima, što je Google i priznao – deljenje lokacije sakuplja informacije o kretanju korisnika i šalje ih u Google centralu.

Kako povećati sigurnost vašeg naloga putem potvrde u dva koraka

Ova neprijatnost za korisnike odvija se od početka 2017. godine, od kada je uključeno registrovanje korisnika na mrežne bazne stanice, koje prati kretanje korisnika i telefona i informacije o tome dostavlja Google kompaniji. U Google-u kažu da „Cell ID“ kodovi, koje telefon razmenjuje sa baznom stanicom omogućavaju da se ubrza isporuka poruka na Android uređajima.

Kako spriječiti Android aplikacije da prate vašu lokaciju

Istraživanje Quartz-a je otkrilo da na ovaj način svi moderni telefoni šalju podatke u Google kompaniju, čak i oni bez SIM kartice ili resetovani na fabrička podešavanja, a razmena „Cell ID“ podataka počinje odmah u trenutku kad se uređaj prvi put nakači na mrežu ili Wi-Fi.

Prema objavi GSMArena sajta Google nije zloupotrebio podatke korisnika ni na koji način, „Cell ID“ će biti isključen, a podaci na serveru nisu skladišteni i enkriptovani su.

I pored objašnjenja i obećanja da će prestati da koristi „Cell ID“ opciju, nije prijatno znati da Google sakuplja podatke o kretanju korisnika čak i u slučajevima kad to korisnik eksplicitno naglasi da ne želi.

(mobit)