Home Ostalo Android telefoni prate kretanje korisnika bez obzira što je opcija lokacije isključena

Android telefoni prate kretanje korisnika bez obzira što je opcija lokacije isključena

Korisnici Android uređaja isključuju deljenje lokacije iz dva razloga – zbog privatnosti i trajanja baterije, ali se opcija „Location Share“, ipak aktivira sama od sebe. To je dokazalo istraživanje Quartz tima, što je Google i priznao – deljenje lokacije sakuplja informacije o kretanju korisnika i šalje ih u Google centralu.

Kako povećati sigurnost vašeg naloga putem potvrde u dva koraka

Ova neprijatnost za korisnike odvija se od početka 2017. godine, od kada je uključeno registrovanje korisnika na mrežne bazne stanice, koje prati kretanje korisnika i telefona i informacije o tome dostavlja Google kompaniji. U Google-u kažu da „Cell ID“ kodovi, koje telefon razmenjuje sa baznom stanicom omogućavaju da se ubrza isporuka poruka na Android uređajima.

Kako spriječiti Android aplikacije da prate vašu lokaciju

Istraživanje Quartz-a je otkrilo da na ovaj način svi moderni telefoni šalju podatke u Google kompaniju, čak i oni bez SIM kartice ili resetovani na fabrička podešavanja, a razmena „Cell ID“ podataka počinje odmah u trenutku kad se uređaj prvi put nakači na mrežu ili Wi-Fi.

Prema objavi GSMArena sajta Google nije zloupotrebio podatke korisnika ni na koji način, „Cell ID“ će biti isključen, a podaci na serveru nisu skladišteni i enkriptovani su.

I pored objašnjenja i obećanja da će prestati da koristi „Cell ID“ opciju, nije prijatno znati da Google sakuplja podatke o kretanju korisnika čak i u slučajevima kad to korisnik eksplicitno naglasi da ne želi.

(mobit)