Home Uputstva Kako spriječiti Android aplikacije da prate vašu lokaciju

Kako spriječiti Android aplikacije da prate vašu lokaciju

Sigurni smo da malo ko detaljno pročita sve tražene dozvole u toku instalacije neku aplikacije. Kao što znate, aplikacije mogu zahtijevati pristup kontaktima, da šalju poruke u vaše ime i mnogo više, uključujući i praćenje vaše lokacije. Ako ste zabrinuti za svoju privatnost, sigurno biste željeli znati koje aplikacije mogu odrediti gdje se nalazite.

Vaš Android telefon može vrlo lako slati vašu lokaciju, mada je te informacije ipak moguće zadržati. Naravno, postoje aplikacije za koje je logično da traže pristup lokaciji poput navigacije. ali isto tako ima mnoštvo onih kojim ne biste prepustili takve podatke.

Ovo možete uraditi na 2 načina. Prvi je da koristite fabričke postavke samog Androida a drugi da koristite posebnu aplikaciju za kontrolu dozvola. Ovaj prvi metod je donekle jednostavan, ali bez obzira na to, posao bude obavljen.

1. Android metod

Idite u Settings pa onda u sekciju More. U sekciji gdje su dozvole (permissions), idite na on/off prekidač do oznake Location. Logično, u off poziciji, vaš će uređaj prestati prikupljati podatke o lokaciji. Možete mijenjati i metod izvještavanja o lokaciji. Idite na oznaku Location pa na Mode, gdje je moguć odabir prema vašim preferencijama  između tri različita metoda.

android lokacija 1

Ako se spustite na sekciju Location, vidjećete listu svih aplikacija koje su zahtijevale informacije o vašoj lokaciji. Fabrički sistem nema ugrađen alat za zaustavljanje ovih aplikacija od pristupa ovim podacima, ali je opet dobro znati da se za svaku pojedinačnu aplikaciju mogu pregledati podešavanja da bi se vidjelo da li postoji način za isključivanje praćenja lokacije.

android lokacija 2

Kao i aplikacije koje imate instalirane, i brojne Googleove usluge poput Google Now mogu tražiti pristup lokaciji. Ovo je nešto što možete kontrolisati. Ispod liste aplikacija, idite na Google Location Reporting i vidjećete listu svih naloga (accounts) koje ste postavili na vašem uređaju.

android lokacija 3

Za svaki nalog možete koristiti postavku Location Reporting radi uključivanja ili isključivanja pristupa podacima o lokaciji, dok sekcija Location History nudi priliku za brisanje prikupljenih podataka o vama.

Koraci navedeni u ovom metodu mogu varirati od uređaja do uređaja.

2. AppOps metod

Ako nemate dovoljno povjerenjau fabrički metod, i da je praćenje aplikacije stvarno ugašeno čak i kad je označeno off, možete se okrenuti aplikaciji AppOps. Ova besplatna aplikacija može se koristiti za kontrolu dozvola u vezi prikupljanju lokacije za svaku pojedinačnu aplikaciju. Postoji nekoliko aplikacija sličnih imena na Google Play, tako da biste trebali povesti računa da instalirate onu pravu. Nakon instalacije, otvorite aplikaciju i vidjećete listu aplikacija koje koriste informacije o lokaciji.

android lokacija 4

Dodirnite bilo koju aplikaciju na listi da bi vam se prikazala lista dozvola koje ta aplikacija koristi.

android lokacija 5

Zatim možete gasiti prekidače sa strane  da biste spriječiti tu aplikaciju da koristi informacije o lokaciji. Ponovite proces za svaku aplikaciju za koju n eželite da koristi ove podatke.

google play button
AppOps

Da li vas zabrinjava praćenje lokacije ili vam to ni najmanje ne smeta?

 

(androidpit)