Home Aplikacije AnTuTu predstavio AITuTu, aplikaciju za testiranje AI funkcija telefona

AnTuTu predstavio AITuTu, aplikaciju za testiranje AI funkcija telefona

AI je bio jedan od najvećih trendova tokom 2018. godine, gde su se proizvođači u velikoj meri hvalili AI mogućnostima svojih telefona, što je dovelo do toga da je bilo teško utvrditi da li postoje neke velike razlike između različitih uređaja. Zato je AnTuTu odlučio da objavi benchmarking alatku, koja će pomoći u otklanjanju “lažnih AI” telefona i omogućiti telefonima da pokažu svoje AI mišiće i da se takmiče međusobno.

Međutim, u svojoj blog objavi, AnTuTu naglašava činjenicu da je AI složenija stvar od aktuelnih benchmarka sistemskih performansi. Alat za merenje AI indeksa ima dve podkategorije – klasifikaciju i prepoznavanje objekata.

Prvi test sadrži 200 slika, zasnovanih na Inception v3 neural network-u, dok drugi test obrađuje video zapise od 600 kadrova na osnovu MobileNet SSD neural network-a. Ove slike se potom ubacuju u SDK koji obezbeđuje proizvođač telefona. Ukoliko čip ne podržava AI algoritme, benchmark koristi TFLite za benchmarking. Međutim, drugi scenario je bio veoma nepouzdan.

Konačni rezultat se formira na osnovu brzine i preciznosti testa, ali ukoliko se preciznost favorizuje u odnosu na brzimu, benchmark će dati niži rezultat. Logika iza ovog je da ovakav sistem sprečava varanje gde bi telefon veoma brzo očitavo slike, ali bez pravih odgovora.

AnTuTu takođe ističe da se AI rezultat na različitim platformama neće toliko razlikovati jer se alatka fokusira isključivo na AI performanse, a ne na ukupne performanse sistema. Takođe, Samsung nije objavio svoj AI SDK dok HiSilicon još uvek koristi TFLite za neke funkcije, tako da će ovi telefoni postići manju vrednost nego što bi trebalo za sada. Na kraju, verzija Androida mogla bi izmeniti rezultate jer Google radi na poboljšanju AI funkcija na nivou sistema sa svakom verzijom Androida.

Test trenutno možete preuzeti u vidu APK fajla sa ove adrese, a šta je APK fajl i kako se instalira pročitajte ovdje.

(benchmark)