Home Apple iOS Apple AppStore samo od igara zaradio 22 milijarde dolara u prvih 6...

Apple AppStore samo od igara zaradio 22 milijarde dolara u prvih 6 mjeseci 2020. godine

Prema podacima koje objavljuju SensorTower i Statista, Apple je uspeo da ostvari rekordnih 22 milijarde dolara prihoda od gejming aplikacija na svojoj App Store prodavnici tokom prve polovine ove godine. To predstavlja rast od gotovo 23% na godišnjem nivou, u odnosu na ostvarenih 18,1 milijarde dolara prihoda u prvoj polovini 2019.

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Samo u periodu april-jun, koji je tradicionalno “najsporiji” kada je prodaja u pitanju, Apple je uspeo da ostvari prihode od čak 11,6 milijardi dolara, dok je Google Play Store ostvario 7,7 milijardi dolara prihoda. Nema sumnje da je pandemija dramatično uticala na ovako velike brojeve.

OnePlus Nord nam je stigao na recenziju

Zanimljivo je da Apple od gejminga zarađuje dosta više od Google-a – tačnije, ostvaruje 52% više prihoda u odnosu na velikog konkurenta, koji je ostvario prihode od oko 14,6 milijardi dolara. Jedino područje gde je Google uspeo da nadvisi Apple je broj instalacija – 22,8 milijardi instalacija u prvoj polovini ove godine, naspram 5,7 milijardi instalacija na App Store-u. Međutim, pošto je koncept najvećeg broja igara za Android platformu da budu besplatne, a i korisnička filozofija onih koji koriste Google Play Store više naginje ka besplatnim sadržajima, ispada da je Apple App Store zapravo dosta isplativiji, odnosno više zarađuje.

Očekuje se da će igrači zbog Microsoft Flight Simulator igre kupiti novog hardvera u vrijednosti od 2.6 milijardi dolara

Podaci potvrđuju pretpostavke (ali i ranije podatke nekih drugih gejming kompanija) o podsticaju ka zabavnim sadržajima tokom pandemije. SensorTower ističe da su najviše zarađivale igre PUBG Mobile i Honor of Kings, sa više od milijarde dolara prihoda. U stopu ih prati Monster Strike, koji je zaradio čak 632 miliona dolara u proteklom periodu.

(pcpress)