Home Apple iOS Apple deaktivirao uređaje ukradene tokom nedavnih demostracija u SAD

Apple deaktivirao uređaje ukradene tokom nedavnih demostracija u SAD

Posljednjih sedmica u SAD-u što vam je vjerovatno već poznato traju demonstracije u koje ovom prilikom nećemo ulaziti, ali uz demonstrante pojavili su se pojedinci ili grupe osoba koje su odlučile iskoristiti napetu situaciju za ličnu dobrobit i pljačku. Jedna od meta pljački bile su i zvanične prodavnice kompanije Apple, u gradovima kao što su New York, Washington i Philadelphia.

Učestvujte u nagradnoj igri povodom sedmog rođendana Balkan Android portala

Uskoro nakon pljački na društvenim mrežama i servisima kao što su Twitter i Reddit pojavili su se screenshootovi na kojima su vidljivi kako se čini ekrani iPhonea s porukom koja upućuje na zaključak da se radi o uređaju koji je ukraden te ga iz tog razloga Apple nadzire.

Poruka koja ujedno blokira upotrebu uređaja spominje mjesto od kud je uređaj ukraden i gdje se može vratiti, kao i da se uređaj prati te da je o krađi uređaja već obaviještena lokalna policija.

Glasine tvrde kako će iOS 14 dobiti svi uređaji koji pokreću iOS 13

U Appleu objašnjavaju kako je riječ o softveru za zaštitu od krađe koji je instaliran isključivo na izložbenim uređajima u podavnicama te da ništa slično ne postoji na uređajima za korisnike niti se oni na ovaj način prate.

(bug)