Home Apple iOS Apple i Qualcomm odbacili međusobne tužbe i pokrenuli novu saradnju

Apple i Qualcomm odbacili međusobne tužbe i pokrenuli novu saradnju

Tokom jučerašnjeg dana, u sudnici u San Dijegu, Apple i Qualcomm su iznenađujuće razrešili sve svoje pravne sporove. Ovo je potvrđeno nakon što su dve kompanije objavile i zajedničko saopštenje o sporazumu kojim odbacuju međusobne tužbe.

Intel naprasno odustao od razvoja 5G modema

Prema detaljima iz saopštenja, sporazum dve kompanije uključuje to da će Apple isplatiti Qualcommu određenu sumu novca, kao i šestogodišnji licencni sporazum aktivan od 1. aprila 2019. godine (koji uključuje i opciju proširenja na dve godine). Dve kompanije su takođe sklopile i višegodišnji sporazum o snabdevanju čipovima.

Ove neočekivane vesti sada daju novi uvid u mogućnosti kompanije Apple na polju implementacije 5G modema u 2020 iPhonemodele. Nakon prvobitnih pravnih sporova između Apple-a i Qualcomma, kompanija iz Kupertina je morala da se oslanja samo na Intel za iPhone LTE modeme, eliminišući oslanjanje na Qualcomm. Sve do sada.

Iako Qualcomm i Apple sada mogu da sarađuju, to ne znači da će Apple u potpunosti morati da se oslanja na Qualcomm kada su čipovi u pitanju (kao što to čini najveći broj proizvođača telefona). Primera radi, Samsung i Huawei proizvode sopstvene smartfon čipove, dok se Apple čipovi proizvode od strane kompanije TSMC.

Nakon objave o odbacivanju tužbi i sklapanju sporazuma između Apple-a i Qualcomma, akcije obe kompanije su tokom dana doživele rast.

(benchmark)