Home Apple iOS Apple objavio iOS 14.5 koji omogućava korisnicima naprednu kontrolu privatnosti na Internetu

Apple objavio iOS 14.5 koji omogućava korisnicima naprednu kontrolu privatnosti na Internetu

Apple je juče u 19h po našem vremenu objavio najnovije iOS 14.5 ažuriranje koje ovaj put donosi veliki broj novosti.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Svakako jedna od najzanimljivjih je mogućnost otključavanja vašeg iPhone X ili novijeg telefona putem Apple Watch uređaja u slučaju da nosite masku. Tu je i podrška za nove Apple AirTags uređaje, kao i Find My aplikacija koja sada podržava i partnerske uređaje, a ne samo one koji nisu prozvodeni od strane kompanije Apple. Emoji su dobili nove boje, a Siri je dobila nove glasove. Mape sada prikazuju vrijeme kada ćete stići na odredište dok su novosti dobile i CarPlay, Podcasts, Translate, te mnoge druge aplikacija.

iPhone 11 je i u 2021. godini najprodavaniji telefon u SAD

Ali ono što je najznačajnija novost koju donosi iOS 14.5 je upozorenje i mogućnost zabrane praćenja ili možda adekvatnije rečeno špijuniranja korisnika od strane Facebooka, Instagrama i ostalih društvenih mreža te mnogobrojnih drugih aplikacija koje skupljaju podatke o tome šta korisnici rade na Internetu, koje sajtove posjećuju, sa kim komuniciraju, isl. Opcija koja će mnogim korisnicima pokazati ono na šta nisu obraćali pažnju, a to je koliko i ko sve skuplja informacije o njima. Opcija za koju se nadamo da će je kao i mnoge druge novosti koje je Apple donio, kopirati i drugi proizvođači operativnih sistema, prije svega Androida i Windowsa.

Video koji prikazuje kako Apple Watch izbacuje vodu

iOS 14.5 je zbog svega navedenog bez dvojbe obavezno ažuriranje, a možete ga pokrenuti tako što ćete otvoriti Settings aplikaciju, zatim General, pa Software Update stavke.

Apple dozvolio povratak Parlera na App Store