Home Apple iOS Apple predstavio iPhone 8 i iPhone 8 Plus

Apple predstavio iPhone 8 i iPhone 8 Plus

Predstavljen je iPhone 8 – direktni nasljednik sedmice, koji se od nje najviše razlikuje staklenom zadnjom stranom. Omogućit će to, bežično punjenje. iPhone 8 stiže u tri boje: srebrnoj, svemirski sivoj i zlatnoj. Stakla su posebno ojačana čeličnim strukturama i navodno su najčvršća ikad ugrađena u mobitele. Osmica je zadržala veličine ekrana sedmice  odnosno 4.7 i 5.5 inča, te vodootpornost.

iPhone 8 imaće True Tone ekran, a pokretaće ga u  čip nazvan A11 Bionic odnosno isti čip koji se nalazi i u iPhone X. On ukupno ima 6 jezgri s pametnim upravljanjem koje donosi 70% bolje performanse. Kamere osmice su obogaćene novim senzorima, poboljšan je Portrait način fotografisanja, a snimanje videa je, naprednije nego do sada zbog Appleovog novog hardverskog enkodera.

Snimanje 1080p videa sada nudi čak 240 fps, a novi iOS donosi i vrhunske karakteristike povezane s nadograđenom stvarnošću – za što su nove kamere posebno prilagođene. Prikazan je i prilično fascinantan demo ARKita koji na iPhoneu 8 omogućava sasvim novi vid igranja, a developeri će očito imati puno posla s nadograđenom stvarnošću koja će biti sve prisutnija na novim iPhoneima.

Apple će bežično punjenje novih iPhonea uskladiti sa standardom Qi, a bežične punjače nekih proizvođača bit će moguće nabaviti i u Apple prodavnicama.

iPhone 8 i 8 Plus dolaze samo s 64 i 256 GB, a cijene im kreću od 699 i 799 dolara. U prodaji će se naći 22. Septembra.

I za kraj, informacija kako će se iOS 11 moći preuzeti 19. Septembra.

(bug)