Home Apple iOS Apple predstavio MacBook Air 13, MacBook Pro 13 i Mac Mini računare...

Apple predstavio MacBook Air 13, MacBook Pro 13 i Mac Mini računare zasnovane na Apple M1 ARM čipu

Apple je večeras po našem vremenu predstavio prve Mac računare zasnovane na sopstvenim čipovima. Kao i A14 Bionic, novi Apple M1 je proizveden u 5 nm procesu, a zanosnovan je na ARM arhitekturi i ako je vjerovati marketingu kompanije Apple donosi duplo više snage i tri do četiri puta veću efikasnost nego slični Intel čipovi. Sam Apple M1 čip ima 8 procesorskih jezgara od čega 4 snažnija i 4 efikasnija jezgra te 8 grafičkih jezgara.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Kada su konkretni računari u pitanju, MacBook Air 13.3″ posjeduje bateriju koja sada traje 18h na jednom punjenju, a zanimljivo je kako nema ventilator te je potpuno bešuman. Stiže u konfiguracijama do 16 GB radne i 2 TB skladišne memorije, a cijena mu kreće od 999$, odnosno isto kao i Intel varijante.

Test brzine: Apple iPhone 12 Pro protiv Samsung Galaxy Note20 Ultra

MacBook Pro 13.3″ ima bateriju koja traje nevjerovatnih 20h na jednom punjenju, takođe stiže u konfiguracijama do 16 GB radne i 2 TB skladišne memorije, a cijena mu kreće od 1299$. Apple navodi kako je 2.8 puta brži u odnosu na Intel verziju, ali nisu naveli koju s obzirom da je moguće kupiti MBP 13 2020 sa Intel i5 i i7 procesorima osme i desete generacije.

iOS 14 je aktivirao skriveno dugme na vašem iPhone

Cijena Mac Mini sa Apple M1 čipom kreće od 699$, što je 100$ niže od Intel verzija. Apple je naveo da slične rezultate odnosno do 3x brži procesor i do 6x bržu grafiku u odnosu na Intel verzije. Kao i predstavljeni MacBook laptopi i Mac Mini stiže u konfiguracijama do 16 GB radne i 2 TB skladišne memorije.

Rastavljanje iPhone 12 Pro prikazalo sve detalje MagSafe priključka

Apple je takođe najavio i novu verziju svog MacOS operativnog sistema koja nosi ime Big Sur koji je dobio ime po jednom dijelu obale u Kaliforniji, a koji će korisnicima stići u četvrtak, 12. novembra 2020. godine.

Testovi pokazali da iPhone Keramički Štit dobro podnosi pad, ali ne i ogrebotine