Home Apple iOS Apple predstavio Watch 8, Watch SE 2022 i Watch Ultra satove

Apple predstavio Watch 8, Watch SE 2022 i Watch Ultra satove

Pored nove iPhone 14 i iPhone 14 Pro serije telefona, Apple je na juče održanom događaju predstavio i tri nova sata, te AirPods Pro 2 slušalice.

Klikni ovdje i pridruži se Balkan iOS Viber grupi!

Kao novost koju Watch 8 donosi svakako treba navesti senzor temperature, koji je, sudeći po Apple prezentaciji, prije svega fokusiran na žene i praćenje ovulacije. Temperatura se mjeri svakih 5 sekundi, a preciznost je 0.1 stepena Celzijusa. Druga novost koja stiže na Watch 8 je da pored detekcije pada kojom su opremljeni i prethodnici još od Watch 4, novi Apple sat ima i detekciju sudara. Žiroskop, barometar, GPS i mikrofon prate situaciju kada sat primjeti da ste u automobilu te u slučaju saobraćajne nesreće obavještava vaše unaprijed određene kontakte i hitne službe. Dostupan je u crnoj, zlatnoj, srebrenoj i crvenoj boji u aluminium varijanti, te crnoj, zlatnoj i sivoj u varijanti kućišta od nerđajućeg čelika.

Pored Watch 8, Apple je predstavio Watch SE druge generacije kojeg pokreće isti S8 čip kao i Watch 8 seriju. Novi Watch SE je takođe dobio detekciju sudara, ali i nove boje pa je sada dostupan u Midnight, Starlight i Silver bojama kako ih Apple naziva.

Pored satova, Apple je najavio i watchOS 9 koji donosi prilično radikalnu novost, a to je Low Power mod, odnosno mod niske potrošnje koji isključuje automatsko praćenje vrežbanja, te AlwaysOn ekran, ali omogućava da trajanje jednog punjenja baterije sa 18 sati skače na 36 sati. Definitivno dobro došla novost.

I stižemo do zvijezde jučerašnje Apple prezentacije, a to je Apple Watch Ultra, nova serija Apple pametnih satova namijenjen osobama koje se bave ekstemnim i vodenim sportovima, planinarima, lovcima, isl. Watch Ultra stiže sa 49 mm titanijumskim kućištem, svaki primjerak posjeduje mogućnost povezivanja preko mobilne mreže, novu digitalnu krunicu, dodatno Action dugme koje se može predefinisati i koje je namijenjeno korištenju u rukavicama, te trajanje baterije od 36 sati koji se može produžiti na 60 sati korištenjem već pomenutog Low Power moda.

Pored novosti kojim su opremljeni Watch 8 i Watch SE2 tj. tenzor temperature i detekcija sudara, Watch Ultra posjeduje automatsko praćenje vaše putanje kako bi vam pomogao da se vratite kući ako se izgubite u divljini, redizajnirani kompas, prati dužinu vašeg koraka prilikom trćanja, ali posjeduje i Oceanic+ aplikaciju koja ga praktično pretvara u ronilački kompjuter do dubina od 40m. Uz Apple Watch Ultra stižu i tri nove narukvice, a to su Alpine, Ocean i Trail narukvice svaka sa načinom kopčanja vezanim za sport kojim su namijenjene.

Watch 8 je dostupan od 16. Septembra po cijeni od 399 dolara za GPS+WiFi verziju te 499 dolara za verziju koja pored GPS+WiFi posjeduje i mogučnost povezivanja putem mobilnih mreža. Watch SE 2022 je takođe dostupan od 16. Septembra po cijeni od 249 dolara za GPS+WiFi, te 299 dolara za verziju koja posjeduje povezivanje i preko mobilnih mreza. Watch Ultra je dostupan od 23. Septembra po cijeni od 799 dolara.