Home Apple iOS Apple sprema pametne naočale sa nadograđenom stvarnošću (AR)

Apple sprema pametne naočale sa nadograđenom stvarnošću (AR)

Priznati analitičar Ming-Chi Kuo ovih dana radi prekovremeno. Samo od početka oktobra objavljivao je informacije o potencijalnoj budućoj prodaji iPhonea do kraja godine, planovima Applea za lansiranje druge generacije modela iPhone SE, kao i o mogućim novim iPadima Pro i MacBook računalima. Najnovija informacija koju je proslijedio medijima tiče se navodnih planova Applea vezanih uz lansiranje AR naočala.

Pametne naočale s mogućnošću prikaza sadržaja u proširenoj stvarnosti nisu se baš “primile” kod korisnika kada ih je u obliku Google Glassa lansirao Appleov veliki konkurent, ali Kuo kaže kako će Apple imati nešto drugačiji pristup ovom tržištu. Prije svega, naočale će im izrađivati specijalisti za izradu običnih dioptrijskih naočala Changying Precision, umjesto da samo prodaju dodatak koji se stavlja na bilo koje druge naočale.

Apple će ovaj proizvod usko vezati uz iPhone, i prodavat će ih kao dodatak svom pametnom telefonu. One će trebati iPhone za funkcionisanje jer će se na njemu izvoditi sve zadatke – naočale će imati tek zadatak reprodukovati dobijene podatke na stakla u vidu proširene stvarnosti. Za te će svrhe, vjerojatno, morati imati i ugrađene kamere i niz senzora.

Apple navodno već priprema i poseban operativni sistem, imenom rOS, na kojem će pametne AR naočale biti zasnovane (“r” u ovom slučaju predstavlja riječ “reality”, kaže Kuo). Svoj prvi izdvojeni AR proizvod Apple bi mogao predstaviti u drugom kvartalu sljedeće godine, dakle nekad u vrijeme kada se tradicionalno održava WWDC. Kuove navode potvrđuju i nedavni pronalasci “tragova” AR uređaja u aplikaciji Find My unutar iOS-a 13.

(bug)