Home Apple iOS Apple traži od kompanije koja stoji iza WordPress platforme dio zarade od...

Apple traži od kompanije koja stoji iza WordPress platforme dio zarade od potpuno besplatne aplikacije

WordPress iOS aplikacija korisnicima dozvoljava da prave i upravljaju web sajtovima preko svojih iPhone ili iPad uređaja, i potpuno je besplatna. WordPress.com, sa druge strane, prodaje domene, te premijum pakete za pravljenje web sajtova, ali odvojeno od iOS aplikacije.

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Iz WordPress-a se tvrdi da je Apple počeo da sprečava ažuriranja besplatne aplikacije, a sve dok developeri ne uključe opcije za kupovinu unutar aplikacije, kako bi kompanija mogla da dobije 30% od zarade. Ističe se da se u okviru WordPress iOS aplikacije ništa ne prodaje, već korisnicima samo daje WordPress domen i 3GB prostora, i to bez novčane nadoknade. Matt Mullenweg, jedan od osnivača WordPress-a, kaže da više nema nameru da se bori protiv najbogatije kompanije na svetu, te pristaje da u iOS aplikaciju doda opcije za kupovinu od kojih će Apple dobiti svoj deo. Apple je nakon toga pristao da omogući automatska ažuriranja aplikacije.

Nakon što ga je Apple izbacio iz AppStore, iPhone sa instaliranim Fortnite dostižu cijenu od 10,000$

Veliki su tako odneli još jednu pobedu – Apple je uspeo da primora developera aplikacije da istu monetizuje, te tako donese zaradu. Valjda se to tako radi – ne bogate se kompanije od besplatnih sadržaja.