Home Apple iOS Apple zvanično prikazao novosti koje nas očekuju u iOS 14

Apple zvanično prikazao novosti koje nas očekuju u iOS 14

Apple je danas, u okviru svoje WWDC 2020 konferencije, predstavio svoja najnovija softverska rešenja. Najveću pažnju je svakako izazvao iOS 14 za iPhone i iPod Touch uređaje.

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Kompanija je objavila novi App Library, koji je smešten na poslednjoj stranici početnog ekrana. Namena ove funkcije je da smanji pretrpanost standardnih stranica i stranica sa aplikacijama. Aplikacije će moći da se pronađu u polju za pretragu, a tu je i opcija za nedavno dodate aplikacije i sugestije. Najviše korišćene aplikacije se prikazuju u vrhu. Pored navedenog, biće moguće sakriti kompletne stranice aplikacija na početnom ekranu.

81% iPhone uređaja na svijetu pokreće iOS 13

Kada su u pitanju vidžeti, oni sada stižu u različitim oblicima i veličinama. Takođe, vidžete je sada konačno moguće dodavati na početni ekran (nešto što Android uređaji imaju već dugo).

Nova opcija je picture-in-picture, koja je do sada bila dostupna samo na iPad uređajima. Funkcija sada stiže i na iPhone, a picture-in-picture prozor je moguće pomerati, menjati mu veličinu i drugo.

Apple je predstavio i novu Translator aplikaciju, kao deo inteligentnih poboljšanja, koja uključuju i pametnijeg Siri asistenta. Siri sada ima i prerađen korisnički interfejs.

Apple iPhone 12 biti će najjeftiniji do sada

Najavljen je i veliki broj poboljšanja za Messages. Moguće je prikačiti razgovore u vrhu, tu su teme u grupnim tekstualnim razgovorima, a Apple dodaje i “mentions” opciju. To znači da korisnik, ukoliko tako želi, može da prima obaveštenja samo ako ga neko pomene.

Tu su i nove animacije kada se dobija poruka, dok Memojis dobijaju podršku za prekrivanje lica i više opcija za godine.

CarPlay dobija nove funkcije, kao što su nove pozadine, podršku za više kategorija kao što je parkiranje, EV punjenje i brzo naručivanje hrane.

Apple sada vrijedi više od 1.5 bilion dolara

Na kraju, Apple je predstavioa App Clips. Funkcija pokreće delove aplikacija kada se iPhone prisloni na nešto. App Clips se može koristiti svuda – u prodavnicama, na proizvodima i slično.

Kao što je i do sada bila praksa, iOS 14 se na uređajima očekuje tokom jeseni ove godine.

Apple dominirao u prodaji premium telefona početkom ove godine

(benchmark)