Home Apple iOS Chrome, Firefox i Edge ekstenzije će uskoro biti dostupne na Safariju

Chrome, Firefox i Edge ekstenzije će uskoro biti dostupne na Safariju

Apple je ove nedelje predstavio svoj novi operativni sistem Big Sur, ali je potrošeno puno vremena i o drugim inovacijama koje će nam na jesen doći na Apple uređajima. Među važnijima jesu poboljšanja Safarija, njihovog internet pretraživača. Pomenuto je brže učitavanje web stranica i poboljšani nadzor privatnosti.

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Glavna funkcija koja će korisnicima najviše značiti dok koriste Safari jeste Apple-ovo korišćenje WebExtensions API-ja. Ovaj potez obećava da će se značajno povećati broj i raznolikost dodataka koje ćete moći da instalirate ako Safari koristite kao svoj primarni pretraživač. Iz ugla programera, najznačajnija razlika između novih web ekstenzija i blokiranja, deljenja i proširenja aplikacija koje Apple trenutno podržava je ta što se mogu programirati pomoću JavaScript, HTML i CSS jezika. Programerima ne treba da dodaju Objective-C ili Swift, koji su izvan Appleovog ekosistema ograničene upotrebe.

CarKey, opcija otključavanja automobila telefonom je stigla na iPhone

Programeri jednostavno mogu da primene postojeće ekstenzije za ChromeFirefox ili Edge i prebace ih na Safari pomoću konvertera koji je Apple stvorio da ubrza proces. Kao i kod drugih Safari dodataka, korisnici će moći da pronađu i preuzmu sve putem App Store-a. Do danas, najveća slabost Safari pretraživača bila je u manjkavosti plugin ekosistema. To je jedan od razloga što se mnogo korisnici macOS-a prebacuju na pretraživače Chrome i Brave. Predstojeća promena mogla bi podstaknuti korisnike Mac računara da ostanu uz njihov pretraživač.

iPhone 12 bi trebao imati nova premium sočiva na svojim kamerama

(pcpress)