Home Ostalo Cijena prosječnog telefona koje korisnici kupuju, porasla je za 10% u toku...

Cijena prosječnog telefona koje korisnici kupuju, porasla je za 10% u toku ove godine

Kompanija za istraživanje tržišta Counterpoint Research objavila je da je prosječna prodajna cijena isporučenih pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine, koji je bio obilježen karantinom u većini zapadnih zemalja, rasla za 10% usprkos padu količine prodanih uređaja. Jednostavno rečeno, prodano je manje telefona, ali po većoj cijeni.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Regionalno gledno, jedino je na južnoameričkom tržištu zabilježen pad prosječne prodajne cijene telefona, dok je na svim ostalim tržištima zabilježen rast, a najviše u Kini. Prosječna prodajna cijena smartfona u Kini narasla je 13% u odnosu na isti period prošle godine (2. kvartal 2019.) i iznosi 310 dolara, dok je u Evropi zabilježen rast od 1% uz prosječnu prodajnu cijenu od 291 dolara. Prema ovim podacima, kineski kupci telefona spremni su izdvojiti veće novčane iznose pri kupovini u odnosu na evropske, dok je Sjeverna Amerika na prvom mjestu po prosječnoj cijeni smartfona koja je iznosila 471 dolara.

Pojavio se video snimak Huawei Mate 40 Pro telefona

Cijene pametnih telefona mogu se povezati i sa kupovnom moći pojedinog tržišta, vodeći se logikom da stanovništvo s većom kupovnom moći kupuje skuplje proizvode. Isto tako, dok su zapadna tržišta bila u karantini, u Kini je situacija ipak bila bolja što je vjerojatno uticcalo na rezultate kao i činjenica da kinesko tržište trenutno ima najveću ponudu 5G uređaja zbog raširenosti 5G mreže, a oni dolaze s većom cijenom. Counterpoint napominje da je navedena cijena za isporučeni telefon, u kojem nije uključen porez i marža distribucionih kanala.

OnePlus 8T Pro bi mogao biti skuplji od 1000 evra

Po pitanju prihoda pojedinog proizvođača telefona na globalnom nivou, Apple uzima najveći dio kolača s udjelom od 34%, dok se na drugom mjestu probio Huawei s udjelom od 20% u ukupnim prihodima od telefona u svijetu. Treći je Samsung sa 17%, a slijede Vivo i Oppo sa 7%, odnosno 6%.

Samsung Galaxy A72 bi mogao imati 6 kamera i optičku stabilizaciju slike

(mobhr)