Home Uputstva Cyanogenmod kao alternativa za mnoge Android uređaje

Cyanogenmod kao alternativa za mnoge Android uređaje

Kako je Android operativni sistem zaživio u velikom broju od prve verzije, a naročito u zadnjih par godina, tako se razvila i velika baza programera koji upravo zbog ekosistema (tačnije open-source elementa) samog Androida imaju odriješene ruke na polju modifikacije operativnog sistema. U prvu ruku ovo se odnosi na tim “Cyanogenmod” koji koji već nekoliko godina predstavlja alternativu za Android uređaje i korisnike koji nisu zadovoljni preinstaliranim firmwareom i načinom rada.

Cyanogenmod (izgovara se “sjanogenmod”) predstavlja firmware za veliki broj Android uređaja (lista podržanih uređaja) baziran na AOSP (Android Open Source Projecet). Cilj tima koji stoji iza Cyanogenmoda su brži i pouzdaniji firmware na Android uređajima. Takođe mnogi korisnici koji posjeduju uređaji,a nemaju podršku ili je podrška ugašena za neke od novijih verzija Androida (kao što su Ice Cream Sandwich ili Jelly Bean) okreću se ovakvom tipu neoficijelne nadogradnje svojih uređaja. Da bi došli do samog Cyanogenmoda potrebno je “rootati” uređaj, odnosno dobiti administratorske privilegije u cilju modifikacije sistemskih datoteka,a zatim pratiti uputstva za pojedinačni uređaj.

Cyanogenmod je takođe opensource projekt pa za one koji imaju više programerskih vještina ili jednostavno žele implementirati razne skripte i dodati aplikacije mogu koristit cyanogenmod ROM-ove kao osnovu. Veliki broj takvih ROM-ova baziranih na Cyanogenmodu se mogu naći na stranici xda-developers.com odnosno na njihovom forumu koji je razvrstan po modelima Android uređaja (između ostalih). Napomenimo da Cyanogenmod, koji ima fokus na funkcionalnosti i brzinu, nije jedini ovakav projekat za android uređaja. Vrlo poznat je i MIUI koji ima pridaje pažnju izgledu okruženja (GUI) ali i dugoročnosti baterije.

Autor: Menil Vuković 

PS. Ukoliko imate i vi zanimljiv članak, možete nam isti poslati preko ovog linka: POŠALJI VIJEST!