Home Apple iOS Evropa zvanično optužila Apple za monopol

Evropa zvanično optužila Apple za monopol

Evropska Komisija je izdala preliminarno gledište, kojim je proglasila Apple krivim za nepoštovanje zakona u konkurenciji unutar Evropske unije na polju rešenja za strimovanje muzike. Ovo bi moglo da rezultuje kaznama koje se mere milijardama, navode analitičari.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Konkurenti, kao što je Spotify, su po raznim osnovama diskriminisani od strane Apple-a, navodi Evropska Komisija. Osnovu za takve tvrdnje čini mehanizam za kupovinu samog Apple-a, kojim on efektivno naplaćuje 30% “poreza” na prihode svojih konkurenata, pošto su svi koji prodaju pretplate unutar aplikacija prinuđeni da koriste njegov mehanizam naplate.

Apple izbacio iOS 14.5.1, macOS 11.3.1 i watchOS 7.4.1 ažuriranja

Potencijalna kazna bi mogla biti veoma ozbiljna. Prema evropskim zakonskim rešenjima, Apple bi mogao biti kažnjen sa do 10% svojih godišnjih prihoda, što je u slučaju kompanije iz Kupertina astronomski iznos. Apple bi tako mogao da plati i do 22,3 milijarde evra (oko 27 milijardi dolara) kazne, premda je očekivati da će u praksi iznos kazne biti dosta manji – iako bi se i dalje mogao meriti u milijardama.

Apple ponovo tužen, ovaj put zbog (ne)otpornosti telefona na vodu

Margrethe Vestager koja je izvršni potpredsednik Evropske Komisije je objavila ove informacije na Twitter-u, a Komisija je izdala i odvojeno saopštenje sa detaljima i navodima gde i kako Apple krši konkurentska pravila. Prema njihovim navodima, “Apple porez” rezultuje pritiskom na konkurenciju i višim cenama muzičkih pretplata za krajnje korisnike.

iPhone 11 je i u 2021. godini najprodavaniji telefon u SAD

Pre dve godine, Spotify je podneo žalbu na Apple poslovnu praksu iz istog razloga koji je naveden u rešenju Evropske Komisije. Drugi veliki tržišni igrači koji su se bunili protiv američkog giganta su Netflix i Epic Games, a ovi navodi Evropske Komisije bi mogli imati značajnog uticaja na rešenja u tim slučajevima. Mnogi razvojni timovi se bune zbog Apple-ovog udela od 30%, ali i načina na koji se ta naplata vrši, odnosno uvidom koji Apple ostvaruje u komunikacije korisnika svoje konkurencije.

Apple Watch ove godine vjerovatno neće dobiti senzore prisika i glukoze

Apple i dalje insistira na gledištu da se novac generisan ovim putem koristi za održavanje njegove prodavnice aplikacija (App Store), te za unapređivanje privatnosti i bezbednosti. Uprkos tome, Apple je načinio određenje korake da se odmakne od dugogodišnje poslovne prakse i nedavno je objavio da spušta svoj udeo u ceni aplikacija i kupovina koje se ostvaruju unutar njih na 15% za razvojne timove koji prihoduju manje od milion dolara godišnje.

(pcpress)