Home Android Tableti Francuski Archos sprema 21.5″ gaming tablet

Francuski Archos sprema 21.5″ gaming tablet

Archos je 21. marta na događaju održanom u Parizu najavio novi Android tablet. Riječ je o tabletu naziva Play Tab koji je, kako mu sam naziv sugeriše, namijenjen zabavi.

Play Tab je zamišljen kao stoni tablet, a razlog tome je što bi korisnici dosta teško rukovali s 21,5“ tabletom kao s običnim, čiji su ekrani još uvijek ispod 13“. Kao što možete vidjeti na priloženoj fotografiji Archos ovaj tablet zamišlja kao zamjenu za klasične društvene igre, tipa Čovječe ne ljuti se, Monopoly, UNO i slično.

Zamisao je da umjesto mnoštva kartonskih i drugih kutija, porodica imaju jedan tablet u kojem će se nalaziti sve njima zanimljive igre. Ovakav pristup svakako ima svoji prednosti, nema više izgubljenih kockica, figurica, kartica i slično, ali ima istrošene baterije koju će se uprkos kapacitetu od 5.000 mAh ipak trebati svakodnevno dopunjavati, što će biti malo teže ukoliko se Play Tab ponese na izlet, a zaborvi se ponijeti powerbank.

Archos nije bio previše pričljiv oko specifikacija budućeg uređaja. Naveo je samo kako će imati 21,5“ FHD ekran, osamjezgreni SoC, 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije, odnosno skladišnog prostora te kako smo već naveli bateriju od 5.000 mAh, barem tako stoji u zvaničnom saopštenju za medije, iako se na stranicama proizvođača navodi kapacitet od 10.000 mAh.

Kako bi izdržao temperamentne igrače, ekran je od oštećenja zaštićen laminiranim i temperiranim staklom debljine 6 milimetara. Uz to, tablet je otporan i na prosipanjevode te udarce. S obzirom da se zasniva na Androidu, i to trenutno najnovijem, Androidu 9.0 Pie, imaće i podršku za Google Play Store, što znači kako neće nedostajati ni zabavnih naslova, igara, filmova, knjiga i drugog sadržaja.

Na evropskom tržištu trebao bi se pojaviti do početka nove školske godine 2019./2020. po cijeni od 249 eura.