Home Android Aplikacije Google objasnio na koji način Mape izračunavaju saobraćaj na ulicama

Google objasnio na koji način Mape izračunavaju saobraćaj na ulicama

Googleove mape i navigacija za mnoge su postale neizbježan saputnik na putovanjima, bilo da je riječ o vožnji kroz nepoznata mjesta i gradove ili vožnji svakodnevnim rutama jer ih Google obavještava o gužvama, nesrećama itd. Dok je korištenje mapa izuzetno jednostavno, određivanje ruta kretanja, procjena vremena putovanja i predviđanje saobraćaja zahvaljujući kojima vozači mogu odabrati najbržu rutu iznimno je kompleksan posao.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Za sve one koji žele znati kako Google uspijeva s tako velikom tačnošću (za više od čak 97 posto putovanja) odrediti najbolje rute, upozoriti gdje će biti saobraćajne gužve te predvidjeti vrijeme putovanja, kompanija je na svom zvaničnom blogu objavila zanimljiv članak u kojem su otkriveni neki dosad nepoznati detalji. Prilikom svih navedenih kalkulacija Google u svojim mapama koristi mašinsko učenje i podatke koje su o saobraćaju skupili tokom godina.

Srbija se obavezala da izbaci Huawei telekomunikacionu opremu?

Ti se podaci analiziraju i pokazuju kakvo je prosječno stanje na ulicama u određeno doba dana. Kako se saobraćaj određuje objasnili su na primjeru kretanja autoputem 298 u Kaliforniji. Na njoj se vozilatokom jutra između 6 i 7 časova najčešće kreću brzinom od oko 65 milja na sat, ali poslijepodne brzina kretanja na tom autoputu, zbog velikih gužvi, iznosi samo 15-20 milja na sat. Te podatke koji su, dakle, bazirani na dugogodišnjoj analizi kretanja na saobraćajnicama, Google kombinuje sa situacijom u stvarnom vremenu koristeći metodu mašinskog učenja za predviđanje trajanja putovanja.

Otkriven razlog za iznenadnu pojavu telefona okačenih na drveću u Čikagu

Kompanija je nedavno počela sarađivati i s (Alphabetovom) AI kompanijom DeepMind s ciljem dodatnog poboljšanja predviđanja vremena putovanja, što će im sada naročio pomoći jer su se predviđanja promijenila s pandemijom. Umjesto istorijskih podataka koji su se, dakle, pokazali izuzetno tačnim, sada se koriste podaci iz posljednje dvije do četiri sedmice. Naime, kako mnogi rade od kuće, na ulicama je manje automobila pa su se “dramatično promijenili saobraćajni obrasci” koji su godinama vrijedili.

(zimo)