Home Ostalo Otkriven razlog za iznenadnu pojavu telefona okačenih na drveću u Čikagu

Otkriven razlog za iznenadnu pojavu telefona okačenih na drveću u Čikagu

U Chicagu na stablima ne rastu samo lišće, šišarke i voće, već na nekima od njih možete pronaći i pametne telefone. Ove sedmice smo dobili odgovor na pitanje zašto su telefoni završili na stablima, a odgovor je – novac. Naime, nepoznata osoba ili osobe postavili su pametne telefone u blizini Amazonovih skladišta i prodavnica Whole Foods kako bi prevarili kompaniju i dobili što više narudžbi za dostavu jer je Amazonov sistem tako napravljen da narudžbe za dostavu uvijek prvo dobijaju osobe koje su najbliže dostavnim centrima i prodavnicama.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Kada osoba koja upravlja Amazonovom aplikacijom na takvim telefonima postavljenim na drveće dobije upit za dostavu, ona taj upit samo proslijedi drugim dostavljačima koji se nalaze u blizini. Dostave iz skladišta i Whole Foodsa obično se plaćaju 18 dolara po satu, od čega osoba koja upravlja telefonima i raspodjeljuje posao dobija čak 8 dolara po satu. Narudžbe se ponekad preusmjeravaju i dostavljačima koji zbog određenih problema (poput neispravne papirologije i slično) ne mogu obavljati dostavu za Bezosovu kompaniju.

Samsung predstavio Galaxy M51 telefon sa baterijom od 7,000 mAh

Dakle, u Amazonov proces povezivanja skladišta i prodavnica s dostavljačima, uključila se nepoznata osoba (ili više njih) koja uzima veliku proviziju prosljeđujući posao osobama koje u biti ne bi smjele raditi kao dostavljači za Amazon. Naravno, ne treba ni spomenuti kako je tako nešto ilegalno i takvom se praksom krše dva Amazonova pravila. Prvo je ono vezano uz posrednike, odnosno takva vrsta posredovanja je zabranjena, a drugo je što dostavu obavljaju osobe koje nemaju ispravne papire.

Kineski operatori noću gase pojedine 5G bazne stanice

Jedan od razloga zbog kojih se u posljednje vrijeme vozači/dostavljači bore za posao i svakog klijenta, tj. svaku dostavu jest što su poslovi koji su prije pandemije bili vrlo popularni poput taksiranja za Uber i Lyft u velikom padu od marta i početka pandemije pa mnogi vozači pokušavaju pronaći novi/dodatni izvor zarade.

(zimo)