Home Android Google objasnio zašto Android 10 brže stiže na korisničke uređaje od prethodnih...

Google objasnio zašto Android 10 brže stiže na korisničke uređaje od prethodnih verzija

Kako se Google sprema za objavu Android 11 verzije operativnog sistema, kompanija je pružila uvid u statistiku koja pokazuje koliko je brzo Android 10 isporučen na uređaje. Kompanija ističe da je prihvaćenost Androida 10 bila brža od prethodne verzije Androida. Google pominje nekoliko faktora koji su uticali na ovu pojačanu prihvaćenost platforme.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Project Treble je bio jedan od prvih napora Google-a da se izbori sa fragmentacijom nadogradnje na novu verziju Androida. Implementiranje projekta je rezultiralo povećanjem prihvaćenosti  Android 9 Pie verzije 2,5 puta. Takođe, kompanija dodaje da je svaki uređaj, koji stiže uz predinstaliran Google Play Store kompatibilan sa Treble projektom.

Glasine tvrde kako će Galaxy Note20 serija biti jeftinija od Galaxy Note10 serije telefona

Druga rešenja, koja je Google implementirao su Generic System Images (GSI) kompatibilnost sa aplikacijama i sardanja sa proizvođačima na objavi developer preview verzija Androida za uređaje koji nisu Pixel. Ovo je dodatno pojačalo prihvaćenost Android 10 za 1,5 puta. Pored toga, Project Mainline je omogućio da se ključne komponente operativnog sistema ažuriraju direktno preko Play Store-a. To je doprinelo da Android 10 bude prisutan na 100 miliona uređaja pet meseci nakon objave (28% brže nego Android Pie).

Nakon Apple i Samsung će navodno prestati isporučivati punjač u pakovanju s telefonom

Google ima cilj da dodatno poboljša prihvaćenost Androida i sa narednim velikim ažuriranjem platforme. Kompanija je dodala još devet dodatih OS komponenti koje se mogu nadograditi preko Play Store-a,  a tu su i nadogradnje za “Virtual A/B” OTA sistem i Generic Kernel Image (GKI) koje će dodatno pomoći kod ažuriranja.

Kako ispravno očistiti mobilni telefon

(benchmark)