Home Android Tableti Huawei na MWC 2016 sajmu predstavio MateBook hibridni uređaj

Huawei na MWC 2016 sajmu predstavio MateBook hibridni uređaj

Posljednja godina nije bila dobra za tržište računala na kojem je ponovno zabilježen pad isporuka, situacija nije sjajna niti za proizvođače tableta, a na tržištu pametnih telefona zabilježen je najmanji porast isporuka u povijesti. No, dok je sve manja potražnja za stolnim računalima i klasičnim prijenosnicima, posljednjih su godina sve popularnija tzv. 2-u-1 računala, odnosno hibridi između tableta i klasičnih prijenosnika.

Na početku su najpopularniji bili hibridi koji su radili na Googleovom mobilnom operativnom sustavu Android, a zahvaljujući Microsoftu i njihovom Surfaceu, odnosno nedavno predstavljenom Surface Booku, sve su popularniji hibridi koje pokreću Windowsi. Jedan takav uređaj jučer je na Mobile World Congressu predstavo Huawei – njihov MateBook može se koristiti kao 12 inčni tablet (rezolucija iznosi 2,160×1,440 piksela) koji radi na Windowsima, a povezivanjem s tipkovnicom (koja se dodatno plaća), ovaj uređaj ‘pretvara’ se u prijenosno računalo. Tanak je samo 6,9 mm i dolazi s Intelovim procesorima (dostupne su verzije Core M3, M5 i M7), ima senzor otisaka prstiju i dolazi s stylusom s kojim se može pisati po ekranu, pokretati aplikacije i slično. Korisnici mogu odabrati model s 4 ili 8GB RAM-a te se odlučiti između 128, 256 ili 512GB SSD-a, a o odabiru procesora, memorije i veličini SSD-a ovisit će i cijena ovog uređaja te najjeftiniji model tableta košta 699 dolara, a ako želite sve najjače opcije morat ćete izdvojiti 1,599 dolara – plus što je potrebno nadoplatiti 129 dolara za tipkovnicu i 59 dolara za stylus.

Za punjenje baterije tu je USB Type C utor koji se može povezati i sposebnim adapterom (koji se, također, dodatno plaća) na kojem se nalaze tri USB 3.0 priključka, HDM izlaz, LAN i VGA priključak. Što se trajanja baterije tiče, iz Huaweija kažu kako bi ona trebala izdržati oko devet sati reprodukcije videa te oko trinaest sati ‘lakše upotrebe’.

(zimo)