Home Apple iOS Istraživanja pokazuju da Apple Watch drži više od polovine tržišta pametnih satova

Istraživanja pokazuju da Apple Watch drži više od polovine tržišta pametnih satova

Prema najnovijem istraživanju analitičke kompanije Counterpoint, tržišni udio Apple Watch pametnog sata je porastao sa prošlogodišnjih 43.2% i sada je to natpolovična većina, odnosno 51.4%.

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Nakon Apple, najveći tržišni udio drži Garmin sa 9.4%, zatim je tu Huawei kao treći sa 8.3%, potom Samsung sa 7.2%. Ako se pitate ko je Imoo, kompanija koja drži peto mjesto sa 5.1% tržišta, u pitanju je kompanija koja proizvodi dječije pametne satove kojim roditelju mogu pratiti kretanje djeteta. Šesto mjest na listi dijele Amazfit, brend kompanije Huami poznate po tom što za Xiaomi proizvodi Mi Band pametne narukvice, te Fitbit koji je od skoro postao dio kompanije Google, oba sa po 2.4% tržišnog udjela. Poslednji je Fossil sa 2.1%, a svi ostali proizvođači zajedno imaju 18% tržištnog udjela.

Šef Foxconna smatra da su prošli dani kada je Kina bila svjetska tvornica

Kada se pogledaju pojedinačni uređaji, prvo mjesto zauzima Apple Watch Series 5, nakon njega slijedi Watch Series 3, zatim Huawei Watch GT2, Samsung Galaxy Watch Active 2 i na petom mjestu Imoo Z3 4G.

Facebook u septembru “gasi” Classic dizajn stranice

Zanimljivo je napraviti i poređenje Apple vs Google, gdje Apple watchOS ima više od 50% tržišnog udjela, konkretno navedenih 51.4%, dok Google Wear OS platforma pokreće oko 10% uređaja na tržištu. Nije ni čudna toliko disproporcionalna razlika, kada znamo da će Apple uskoro predstaviti watchOS 7 operativni sistem, dok Google izgleda kao da je pomalo zaboravio svoj Wear OS.