Home Uputstva Kako dijagnostikovati i riješiti problem sa WiFi mrežom

Kako dijagnostikovati i riješiti problem sa WiFi mrežom

Svima je poznata situacija kada nam je prijeko potrebna konekcija sa internetom da pošaljemo određenu poruku, međutim nje ili nema ili je jako loša. Međutim, ukoliko je vaša kućna internet mreža loša, vjerovatno se pitate šta možete uraditi povodom toga (i hoće li vas to išta koštati). Zbog toga vam danas donosimo uputstvo kako dijagostifikovati i riješiti problem sa Wi-Fi mrežom.

Testirajte brzinu i uporedite je sa onom koju vam je obećao internet provajder. Ovo je vrlo zapravo lako i možete uraditi to koristeći neki od ovdje opisanih načina. Preporučuje se da testirate brzinu sa nekoliko različitih lokacija u objektu te sa računara koji je fizički spojen sa routerom. Ukoliko brzina nije uredna, vaš internet provajder je kriv, te biste sve neregularnosti trebali riješiti sa njima. Ukoliko, ipak, brzina jeste ona koju vam je ISP obećao, onda pokušajte jedno od slijedećih rješenja.

Problem bi mogao biti u vašem routeru, odnosno jačini signala koji odašilje. To možete lako provjeriti pomoću nekoliko aplikacija poput Wi-Fi Analyzer-a za Android uređaje, na žalost ne postoji slična aplikacija za iOS uređaje koja prikazuje spisak dostupnih WiFi mreža sa prikazom jačine signala svake od njih. Za Windows su dostupne aplikacije poput WiFi Analyzer ili WifiInfoView.

Očitvanja koja ćete dobiti su u dBm (decibel-milivatima), te funkcionišu u negativnim vrijednostima (prikazuju gubitak od idealnog signala) – što je broj bliže nuli, to je jači signal. Naime, -67 dBm ili manje je preporučljivo za strimanje videa bilo kakve kvalitete, dok je za neke manje intenzivne zadatke i -70 dBm sasvim dovoljno. Sa druge strane, -30 dBm je optimalno.

Aplikacije koje smo vam naveli će prikazati listu dostupnih WiFi mreža i kanala na kojim rade. Idealno je da se samo jedna mreža nalazi na jednom kanalu, ali kako je kod 2.4 GHz mreža u Evropi dostupno samo 13 kanala (10 ako ste u SAD ili 14 ako ste u Japanu), teško je izvesti da više uređaja ne radi na istom kanalu. Ali barem možete podešavanjem svog rutera izabrati manje opterećene kanale.  Drugo rješenje je prelazak na noviji 5 GHz standard koji jiš uvijek nije toliko rasprostranjen pa nije zagušen eter, a i sam po sebi ima 28 kanala u Evropi tako da je lakše pronaći slobodan kanal.

Ukoliko ni igranje sa postavkama routera ne funkcioniše, jedna od opcija je kupovina novog Wi-Fi routera ili Wi-Fi pojačivača. Isti se mogu kupiti na internetu po ne tako velikim cijenama, a ukoliko ih pravilno postavite mogu učiniti vašu Wi-Fi mrežu mnogo boljom nego ranije.

Nadamo se da smo vam dali barem uvod za odgovor na pitanje kako dijagnostifikovati i riješiti problem sa WiFi mrežom i da sada imate stabilniju internet vezu.

(balkanandroid/gizmodo)