Home Uputstva Kako gledati utakmicu online preko interneta (streaming)

Kako gledati utakmicu online preko interneta (streaming)

Odgovor na pitanje kako gledati utakmicu online preko interneta putem streaming-a možda stiže malo kasno za Svjetsko prvenstvo 2018 u Rusiji ali vam može poslužiti za mnoge sportske događaje u budućnosti.

Prije svega, potrebno je da pronađete na kojem stranom kanalu se emituje utakmica koju želite gledati, dobar izvor je TVPlayer.com koji prikazuje veći broj britanskih TV kanala odnosno BBC-jev iPlayer odnosno ITV Live, kao i njemačke ZDF ili ARD odnosno francuski TF1. U principu sve veće sportske događaje prenose nacionalne televizije poput navedenih. Vrijedi napomenuti da za pojedine streaming servise, kao recimo TVPlayer.com treba obaviti besplatnu registraciju (kod navedenog servisa treba staviti poštanski broj koji pripada Londonu, recimo WC2N 5DU).

Kako većina kanala ima pravo emitovanja samo za svoju zemlju, da bi gledali utakmicu online putem streaminga putem stranih kanala potrebno je da promijenite svoju IP adresu da se prikazuje da dolazite iz zemlje čiji TV kanal želite gledati. Šta je VPN i koji su najbolji besplatni i komercijalni VPN servisi smo detaljno obraditi u ovom tekstu, a mi ćemo se ovaj put detaljnije zabaviti servisom pod imenom Windscribe koji se nama jako dobro pokazao i koji donosi 10 GB besplatnog saobraćaja (ako se registrujete putem mail adrese) uz još dodatnih 1 GB ako se registrujete putem ovog linka.

Kada preuzmete i inistalirate Windscribe sa ovog linka (podržani su Android, iOS, Windows, MacOS X i Linux operativni sistemi), potrebno je da se registrujete (napomenuli smo da korištenjem ovog linka za registraciju dobijete dodatnih 1GB), potvrdite svoju email adresu i unese login parametre u Windscribe te izaberete zemlju i koja želite da se prikazuje kao lokacija sa koje pristupate Internetu.

Nakon toga otvorite, recimo TVPlayer.com pa takođe odradite registraciju i na tom servisu (ne zaboravite dodati londonski poštanski broj) i možete početi gledati utakmicu online preko interneta putem streaming-a. Uz napomenu da većina VPN servisa ne dozvoljava brzine kojim možete gledati veće rezolucije od HD Ready (720p), ali kao što naš narod kaže, što je džaba …