Home Ostalo Šta je to VPN, i koji su najbolji VPN provajderi?

Šta je to VPN, i koji su najbolji VPN provajderi?

Sigurnost na internetu je uvijek jako bitna tema, a u posljednje vrijeme joj se pridaje sve više pažnje. Ukoliko ste ikada istraživali kako se zaštititi na internetu, sigurno ste čuli za pojam VPN, a možda i znate šta je VPN i kako funkcioniše. Ukoliko pak niste, ili jednostavno želite obnoviti svoje znanje te uz to upoznati i najbolje VPN servise i početi koristiti jedan od njih, onda ste na pravom mjestu. U ovom članku objasnit ćemo šta je VPN i kako funkcioniše, navesti deset globalno najboljih VPN servisa, objasniti po čemu se razlikuju plaćeni i besplatni VPN servis, te na kraju navesti najbolje besplatne VPN servise koje možete isprobati odmah i podignuti svoju sigurnost na internetu na viši nivo.

Kako gledati utakmice online preko interneta (streaming)

Šta je VPN, i kako funkcioniše?

VPN je skraćenica za Virtual Private Network, odnosno Virtuelna privatna mreža. Najjednostavnije rečeno, VPN radi ono što i samo ime govori – stvara virtuelnu mrežu koja osigurava da podaci koje razmjenjujete preko interneta budu privatni i anonimni, oslanjajući se pri tome na metode tuneliranja i šifriranja korisničnih podataka. Naravno, niste ovdje zbog jednostavnog objašnjenja. Kako se, dakle, odvija to spomenuto šifriranje podataka i osiguravanje privatnosti na internetu?

Kada koristite VPN servis, umjesto da se povezujete direktno na server web stranice koju posjećujete (poput Google-a ili Facebook-a), povezujete se na server kompanije koja vam pruža usluge VPN-a koji se dalje povezuje na server tražene web stranice. Time se maskira vaša prava IP adresa i lokacija, odnosno web stranica i internet općenito ne vide IP adresu koju vam je dodijelio vaš ISP (pružatelj usluge pristupa internet) i vašu stvarnu lokaciju već IP adresu i lokaciju VPN servera na koji se spajate.

Dalje, korištenjem VPN konekcije sav vaš promet je enkriptiran, što otežava hakerima pristup osjetljivim podacima koje razmjenjujete preko interneta (naprimjer, prilikom kupovine preko interneta). To također znači i da vaš ISP ne može prikupljati podatke o web stranicama koje posjećujete na internetu, te usporavati brzinu pristupa ili čak blokirati pristup određenoj web stranici. To ima i svoju negativnu stranu, a to je sporija brzina pristupa internetu usljed enkripcije na obje strane – na vašem računaru, i na serveru kojem pristupate

Deset najboljih VPN servisa

Ekipa sa sajta Top10VPN koja se bavi analizom i testiranjem VPN servisa sastavila je listu deset najboljih, te ona u trenutku pisanja ovog članka izgleda ovako:

Na prvom mjestu je ExpressVPN sa rejtingom od 9.8 te izborom od 94 države i preko 148 lokacija na koje se možete povezati. Dostupan je na računarima sa Windows, Linux i Mac operativnim sistemima kao zasebna aplikacija ili ekstenzija za Chrome, Firefox i Safari web preglednike, na mobilnim uređajima pokretanim Android i iOS operativnim sistemima, te routerima. Što se cijene tiče, ExpressVPN košta 12.95 američkih dolara mjesečno, sa popustom ukoliko uzimate paket na duži period (9.99$ mjesečno ukoliko plaćate šest mjeseci unaprijed, te 6.67$ mjesečno ukoliko plaćate 12 mjeseci unaprijed).

Drugo mjesto zauzima NordVPN sa rejtingom od 9.3 te izborom od preko 55 država na koje se možete povezati. Dostupan je na računarima sa Windows i Mac operativnim sistemima kao zasebna aplikacija ili ekstenzija za Chrome i Firefox web preglednike, te na mobilnim uređajima pokretanim Android i iOS operativnim sistemima. Kada je cijena u pitanju, NordVPN košta 11.95$ mjesečno, sa popustom ukoliko uzimate paket na duži period (5.75$ mjesečno za plaćanje godinu unaprijed, te akcija koja je trenutno u toku – 2.75$ mjesečno za plaćanje godinu unaprijed).

Sljedeći na listi je IPVanish VPN sa rejtingom od 9.1 i izborom od preko 60 država i preko 1000 lokacija na koje se možete povezati. Što se dostupnosti tiče dostupan je na računarima sa Windows, Linux, Mac i Chromebook operativnim sistemima, mobilnim uređajima sa Android, iOS i Windows Phone operativnim sistemima, Fire TV uređajima, te ruterima. Trenutno je u pitanju sniženje koje omogućava kupovinu ovog VPN servisa za za 10$ mjesečno, sa popustom u slučaju kupovine VPN usluge na duži period (8.99$ mjesečno za plaćanje tri mjeseca unaprijed, te 6.49$ mjesečno za plaćanje 12 mjeseci unaprijed).

Četvrto mjesto zauzima CyberGhost sa rejtingom od 9.0 te izborom preko 55 država na koje se možete povezati. Dostupan je na računarima sa Windows, Linux i Mac operativnim sistemima, mobilnim uređajima pokretanih Android i iOS operativnim sistemima, te routerima, a košta 11.99$ mjesečno za jedan mjesec korištenja, 4.99$ mjesečno za plaćanje šest mjeseci unaprijed, te 2.75$ mjesečno za plaćanje 12 mjeseci unaprijed.

Peti na listi je HideMyAss VPN sa rejtingom od 8.9, koji pruža izbor preko 190 država na koje se možete povezati. Dostupan je na računarima sa Windows, Linux i Mac operativnim sistemima kao zasebna aplikacija, te Android i iOS mobilnim uređajima. Cijena HideMyAss VPN servisa je 11.99$ za jedan mjesec korištenja, sa popustom pri korištenju usluge duži period (7.99$ za plaćanje 6 mjeseci unaprijed, te 6.99$ za plaćanje 12 mjeseci unaprijed).

Na šestom mjestu nalazi se PrivateVPN sa rejtingom od 8.7 te preko 55 država na koje se moguće povezati. Dostupan je na računarima sa Windows i Mac operativnim sistemima, te mobilnim uređajima sa Android i iOS operativnim sistemima. Kada je cijena u pitanju, PrivateVPN košta 10.95$ mjesečno za jedan mjesec korištenja, 7.50$ mjesečno za plaćanje tri mjeseca unaprijed, te 3.60$ mjesečno za plaćanje 12 mjeseci unaprijed (uz koje korisnik u trenutku pisanja ovog članka dobije dodatnih 5 mjeseci besplatno).

Sedmo mjesto zauzima VyprVPN sa rejtingom od 8.5 te izborom od preko 60 država na koje se moguće povezati. Dostupan je na računarima sa Windows i Mac operativnim sistemima, mobilnim uređajima sa Android i iOS operativnim sistemima, TV uređajima i routerima, te je moguće izabrati između osnovnog paketa (9.95$ mjesečno za jedan mjesec korištenja, ili 5$ mjesečno za plaćanje 12 mjeseci unaprijed) i premium pameta (12.95$ mjesečno za jedan mjesec korištenja, ili 6.67$ mjesečno za plaćanje 12 mjeseci unaprijed).

Sljedeći, odnosno osmi na listi, jeste SaferVPN sa rejtingom od 8.4 te izborom od preko 30 država na koje se moguće povezati. Dostupan je na računarima sa Windows i Mac operativnim sistemima, te mobilnim uređajima sa Android i Mac operativnim sistemima. Cijena SaferVPN servisa iznosi 10.99$ za jedan mjesec korištenja, 5.49$ mjesečno za plaćanje 12 mjeseci unaprijed, 3.29$ mjesečno za plaćanje 24 mjeseca unaprijed, te 2.50$ mjesečno za plaćanje 36 mjeseci unaprijed.

Deveto mjesto zauzima StrongVPN sa rejtingom od 7.6, te izborom od preko 25 država na koje se moguće povezati. Dostupan je na računarima sa Windows, Linux, Mac i Chromium operativnim sistemima, mobilnim uređajima sa Android, iOS, Windows Phone, Symbian, Bada i par drugih operativnih sistema, te routerima. Kada je cijena u pitanju, StrongVPN košta 10$ za jedan mjesec korištenja, odnosno 5.83$ mjesečno za plaćanje 12 mjeseci unaprijed.

Posljednji na ovoj listi je TunnelBear sa rejtingom od 7.4 te izborom od preko 20 država na koje se moguće povezati. Dostupan je na računarima sa Windows i Mac operativnim sistemima kao zasebna aplikacija, kao dodatak za Chrome i Opera web preglednike, te na mobilnim uređajima sa Android i iOS operativnim sistemima. TunnelBear dolazi sa opcijom besplatnog korištenja sa ograničenim prometom od 500 MB mjesečno, uz mogućnost kupovine neograničenog saobraćaja za 9.99$ za jedan mjesec korištenja, te 4.99 mjesečno za plaćanje 12 mjeseci unaprijed,

Besplatni i plaćeni VPN servisi – koja je razlika?

Prije nego navedemo najbolje besplatne VPN provajdere, objasnit ćemo razliku između besplatnih i plaćenih VPN servisa. Za početak, besplatni VPN servisi imaju ograničene performanse, te će brzina kojom pristupate internetu biti nešto manja nego kod plaćenih VPN servisa (kod kojih je brzina približna onoj koju imate i bez VPN-a). Zatim, besplatni VPN servisi mogu ali i ne moraju imati ograničenu količinu podataka, dok plaćeni VPN servisi naravno nemaju ograničenja. Plaćeni VPN servisi nemaju ni reklame, koje mnogi besplatni VPN servisi imaju. Naravno, postoje i besplatni VPN servisi koji ne prikazuju reklame.

Najbolji besplatni VPN servisi

Nakon navođenja najboljih VPN servisa, vrijeme je i da navedemo najbolje besplatne VPN servise koje možete isprobati odmah. Bez ikakvog konkretnog redoslijeda, donosimo vam sedam najboljih besplatnih VPN servisa.

TunnelBear

Za početak, ranije spomenuti TunnelBear nudi i besplatnu opciju, sa ograničenjem na 500 MB prometa mjesečno, ali i mogućnošću dodavanja još 500 MB ukoliko objavite Tweet o kompaniji. Jednostavan je za korištenje, te je idealan za one koji se ne razumiju toliko u funkcionisanje VPN-a, ali žele zaštitu na internetu.

Hide Me

Sa limitom od 2GB prometa mjesečno i pristojnom brzinom spajanja, te uz to nedostatkom reklama, ovaj VPN servis je idealan izbor za one koji ne koriste previše prometa, ali svejedno žele malo više prometa nego što je to dostupno na servisima poput TunnelBear-a i drugim. Nažalost, ograničen je na samo dvije lokacije za spajanje, dok plaćena verzija omogućava spajanje na bilo koji od 28 servera smještenih u 22 države.

Windscribe

WIndscribe je besplatni VPN servis je jako velikodušan što se prometa tiče, te svojim korisnicima nudi 10 GB prometa mjesečno uz mogućnost dodavanja još 5 GB prometa ukoliko objavite Tweet o usluzi, te dodatnih 1 GB prometa za svakog prijatelja kojem preporučite Windscribe servis. Brzina pristupa internetu je također sjajna, te je dostupno mnoštvo lokacija (iako nisu sve dostupne korisnicima koji koriste besplatnu uslugu). Osim toga, dolazi i sa blokerom reklama te vatrozidom koji omogućavaju korisnicima još veću privatnost.

ProtonVPN

Ovaj besplatni VPN servis nema ograničenje na promet, međutim brzine pristupa dostupnim servierima (koji se nalaze u SAD, Švicarskoj, Japanu i Nizozemskoj) su niske. Razlog tome je želja da se korisnici odluče za kupovinu plaćenog paketa nakon što isprobaju uslugu. Naravno, ukoliko vam niska brzina ne smeta, bit ćete sasvim zadovoljni uslugom koju ProtonVPN pruža.

Betternet

Još jedan VPN servis bez ograničenja prometa koji je jako jednostavan za korištenje, te samim tim pogodan za korisnike koji žele zaštitu na internetu bez da se previše bave načinom na koji sve to funkcioniše. Međutim, velika mana ovog VPN servisa je jako loša usluga za presretanje zlonamjernog softvera, što je za uslugu koja se bavi sigurnošću na internetu nedopustivo. Svejedno, jako dobro štiti vašu privatnost, te je zbog toga dospio na ovu listu.

Hola

Hola VPN je još jedan besplatni VPN servis koji nema ograničenje prometa, međutim, korištenjem Hola servisa postajete kao “router” drugim korisnicima, odnosno korisnici preko vas i drugih korisnika dohvaćaju sadržaj na svoje uređaje, kako bi proces učitavanja bio brži.

Hotspot Shield

U pitanju je, zapravo, besplatan dodatak za Firefox i Chrome web preglednike koji nudi neograničen promet i jako dobru brzinu pristupa internetu. Tu su i neke napredne opcije poput blokiranja reklama, kolačića i aplikacija i servisa koji žele pratiti šta radite na intrernetu (tipa, Google analitika). Korisnicima koji koriste uslugu besplatno onemogućeno je spajanje na servere u SAD-u, Velikoj Britaniji i Francuskoj, te ukoliko vam je cilj spojiti se na servere u tim državama, ovaj servis nije za vas. Međutim, ukoliko se jednostavno želite zaštititi na internetu, Hotspot Shield će obaviti odličan posao.