Home Uputstva Kako osloboditi prostor na Android uređaju

Kako osloboditi prostor na Android uređaju

Uređajima sa Androidom ne treba puno vremena da naprosto postanu prepunjeni raznim slikama, neiskorištenim widgetima, aplikacijama koje su korištene samo jednom nakon skidanja sa Play Storea ili svim drugim što spada pod kategoriju ”razno”. Čini se da prostor vašeg Androida jednostavno nestaje kako vrijeme prolazi. Izdvojite nekoliko minuta i generalno pospremite memoriju svog uređaja.

 

Obrišite privremene podatke

Android uređaji oslanjaju se na razne keš (cache) podatke radi lakšeg pristupa, mada su neki korisni a neki nisu. Beskorisni podaci mogu se očistiti pomoću besplatnih alata u koje spadaju  CC Cleaner i AVG Cleaner.

CC Cleaner
CC Cleaner
AVG Cleaner
AVG Cleaner

Oba navedena programa prvo će izvršiti skeniranje cijelog uređaja tražeći podatke koji mogu izgledati kao korisni a stvarnosti ne rade ništa osim što nepotrebno zauzimaju prostor.

Tu je i opcija za brisanje fajlova iz historije browsera kao i drugih sadržaja koji nenamjerno ostanu snimljeni kao pričuvne kopije u slučaju određenih komplikacija kao što su neočekivana rušenja ili restartiranja uređaja.

 

Brišite nepotrebne aplikacije

Koliko ste samo puta skinuli aplikaciju sa Play Storea, otvorili samo jednom radi probe i nikad više? Ako ste ovo uradili mnogo puta, niste jedini. Aplikacije, ovisno od kompleksnosti, mogu zauzeti mnogo prostora.
Dodatni problem je što se zbog samog koncepta Androida neke aplikacije same aktiviraju u pozadini i ne mogu se potpuno očitati u popisu otvorenih aplikacija, pa nepotrebno zauzimaju RAM koji može biti iskorišten za korisne stvari, što na kraju rezultira usporavanjem rada uređaja i sve češćium restartiranjem radi pročišćavanja RAM memorije.

android osloboditi prostor memorija 2

Obratite pažnju i na aplikacije koje su fabrički instalirane na uređaj. Primjera radi, možete obrisati Facebook aplikaciju da ne zauzima prostor i ne aktivira se u pozadini, dok za sam Facebook možete koristiti mobilnu stranicu putem browsera (što primjenjuje i sam autor). Mogućnosti u ovom polju su velike, možete spojiti neke od vaših Google kontakata, reducirati broj e-mailova koji su sinhronizirani sa Gmail aplikacijom, kao i izbrisati nepotrebne mape iz offline navigacije. Pomenuti programi za čišćenje aplikacija poput CC Cleanera i AVG Cleanera mogu odrediti koje aplikacije zauzimaju najviše prostora, koje aplikacije najmanje koristite, koliko podataka koriste itd. Ako među aplikacijama koje fabrički dolaze na uređaju ima onih koje ne koristite, ovo je dobra prilika da iste obrišete ili barem onemogućite (disable), naravno ukoliko je moguće.

 

Brišite zastarjele fajlove

Da li vam stvarno treba vaš svaka slika, video, pjesma ili bilo šta drugo što ste snimili u uređaj? Ne bi bilo loše nakratko sjesti i preletjeti kroz aplikacije poput galerije ili fajl menadžera te obrisati sve što nije potrebno
ili je zastarjelo. Posebnu pažnju treba obratiti na veće fajlove poput HD video klipova ili nečega što ste davno skidali preko torrenta. Dobro, ne morate obrisati sve što vam se nađe pred očima ali je poželjno razmotriti
kopiranje negdje drugo, bilo da je to na neki drugi uređaj ili na nešto slično Dropboxu.

android osloboditi prostor 1

Među potencijalnim stvarima za brisanje mogu se naći SMS poruke i pozivi. Iako se njihovim brisanjem ne može vratiti neki imalo bitan dio prostora, aplikacije vezane za SMS poruke i pozive će raditi malo brže ako imaju manje podataka koje moraju prikazati pri svakom otvaranju. Da bi se našao kompromis, možete izvršiti backup poziva i SMS poruka putem aplikacija kao što je Super Backup : SMS & Contacts.

Super Backup  : SMS & Contacts
Super Backup : SMS & Contacts

 

Sredite početne ekrane

Lijepo je imati sve pristupačno jednim dodirom na bilo koji od 4,5,6 ili 7 početnih ekrana, međutim da li su svi ti widgeti i prečice uopšte toliko potrebni da apsolutno moraju biti na nekom od početnih ekrana. Uostalom, do nekih funkcija lakše je doći putem glavnog menija nego da stalno prelistavate početne ekrane dok ne dođete do zadnjeg. Za widgete vrijedi isto.

android osloboditi prostor memorija 3

Fokusirajte se na one koje stvarno koristite umjesto na one koji samo izgledaju lijepo. Prvo, čisto sumnjamo da ćete toliko često biti na petom ili sedmom ekranu radi uživanja u pogledu na widget. Drugo, koristi koje se ostaruju uklanjanjem nepotrebnih widgeta ogledaju se u brzini kojom možete doći do onog što vam stvarno treba. Također, brisanje nepotrebnih widgeta rasterećuje RAM memoriju. Još bolje bi bilo ako biste mogli smanjiti broj početnih ekrana. Za malo ekstremniji, minimalistički pristup mogli biste razmisliti o instalaciji drugog launchera.

 

Vraćanje na fabričke postavke

Ako želite problemu pristupiti drastičnim mjerama, uvijek je tu fabrički reset. Nakon što ste napravili kopiju svih podataka negdje drugo, bilo da je to neki drugi uređaj, rezervna memori kartica ili clud servis, u par dodira možete se pozdraviti sa svim vašim nepotrebnim podacima i aplikacijama. Ako ste dovoljno voljni ponovo instalirati sve aplikacije i usluge nakon reseta, onda slobosno možete otići na fabrički reset u podešavanjima.

android osloboditi prostor memorija 4

 

Znate li vi još neke metode uštede prostora?

 

 

(gizmodo.com)