Home Uputstva Kako otvoriti vanjski link bez napuštanja aplikacije

Kako otvoriti vanjski link bez napuštanja aplikacije

Bilo da su u pitanju SMS poruke, tweetovi, statusi na Facebooku, poruke u Viberu ili Whatsappu, svi smo nekad preko nečega od nabrojanog primili link koji trebamo otvoriti u browseru našeg Androida i time napustiti trenutnu aplikaciju u korist browsera. Stvar se dodatno komplicira ako ta aplikacija treba poslati određene podatke (poput određenih kodova) stranici koja se otvara u browseru.

Ovo zvuči kao posao za aplikaciju Flynx Browser, koji ćemo u ostatku članka kraće zvati Flynx. Zahvaljujući Flynx, možete otvoriti bilo koji link u plutajućem browseru u pozadini a da istovremeno ostanete u aplikaciji u kojoj ste trenutno. Tako možete ostati u trenutnoj aplikaciji dok se sajt pokrene u plutajućem browseru, gdje se nakon pregleda sajta možete odmah vratiti u aplikaciju bez ikakvog prethodnog zatvaranja pa naknadnog pokretanja.

Prije svega, potrebno je instalirati Flynx Browser sa Play Storea.

google play button

Nakon toga, otvorite bilo koji aplikaciju iz koje možete pokrenuti eksterni link i kliknite na link.

Kad kliknete na bilo koji eksterni link, pojavit će se lista za odabir aplikacije kojom će se akcija izvršiti, u suštini je to lista browsera koji su instalirani u vašem uređaju. Na listi će biti i Flynx, koji ćete i odabrati, a ako hoćete da ovu operaciju uvijek obavljate preko Flynxa, bilo bi dobro u istom prozorčiću označiti da se Flynx uvijek koristi za ovu akciju.

flynx 1

Nakon toga, uočit ćete da se na ekranu pojavio mali krug i to je mjesto u kojem je link otvoren. Taj krug u svom vanjskom dijelu ima traku progresa otvorenosti sajta u koliko se sajt i dalje otvara. Ovaj krug možete pomjerati po ekranu.

flynx 2

Jednim dodirom na krug pojavljuje se otvoren sajt na koji link upućuje. Istom akcijom se sajt smanjuje i uvlači u krug, pa ako želite ponovo da vidite isti sajt, dovoljno je samo dodirnuti krug. Ako je u pitanju neki članak koji želite pročitati, onda možete aktivirati način za čitanje dodirom na simbol oka na gornjem desnom dijelu prozora.

Možete kontrolirati i veličinu slova na isti način kao i u drugim browserima, tj. zumiranjem dvostrukim kucanjem i približavanjem dva prsta. Prelamanje teksta je također podržano, dovoljno je samo kucnuti dva puta na sam tekst nakon što obavite zumiranje. U načinu za čitanje kontrola veličine slova vrši se na ikonu sa slovom ”T’, a na ikonu pored nje mogu se obrnuti tamne i svijetle boje, što je pogodno za čitanje u mraku.

flynx 3

Za zatvaranje je dovoljno prevući taj krug na drugi  krug sa simbolom ”X” na donjem dijelu ekrana.

Također, postoji i mogućnost otvaranja maksimalno 4 stranice istovremeno, a broj otvorenih stranica biće naveden kod samog kruga crvenom bojom. Nakon dodira na krug, vidjećete da svaki link ima svoj krug, pa možete prelaziti sa linka na link jednostavnim dodirivanjem odgovarajućeg kruga.

flynx 4

Za svaki link se u odgovarajućem krugu pokaže ikonica tog sajta, što pomaže raspoznavanju linkova koji je koji kad ih je otvoreno više.

flynx 5

Flynx je korisna aplikacija koja zaista štedi dragocjeno vrijeme. Inače je za otvaranje linka uobičajena procedura kliknuti na link u aplikaciji (npr. u Viberu), izabrati browser, otvoriti u tom browseru, pa se vraćati nazad u tu aplikaciju nadajući se da se ista nije zatvorila i tako izgubila sve ono što ste u njoj obavljali. Flynx Browser taj problem uspješno rješava te vam daje slobodu da otvarate linkove i ne mislite o mogućem gubitku podataka zbog zatvaranja aplikacije.

 

(guidingtech.com)