Home Uputstva Kako riješiti probleme sa sporim punjenjem telefona

Kako riješiti probleme sa sporim punjenjem telefona

Ukoliko se vaš mobilni telefon ne puni kako treba, vjerovatno će vam kroz glavu proći milion razloga za to – pomisliti ćete da je punjač kriv, ili da je baterija vašeg mobilnog telefona odlučila da odbije poslušnost. Međutim, rješenje je možda čak jednostavnije nego što mislite, te nema potrebe da idete do vašeg servisera i plaćate za popravku. Umjesto toga, danas vam donosimo uputstvo kako možete riješiti problem sa slabim punjenjem vašeg telefona.

Očistite USB port

Jedan od najčešćih uzroka problema sa lošim punjenjem jeste upravo prašina koja se sakupila u USB portu. Zbog toga, prije nego pokušate išta drugo, očistite USB port svog mobilnog telefona. To možete učiniti tankom iglom ili nekim sličnim predmetom.

Provjerite USB port

Jedan od problema do kojih može doći jeste loš kontakt između metalnih površina u USB portu. Rješenje ovog problema je poprilično jednostavno: ugasite vaš mobilni telefon, te izvadite bateriju ukoliko je to moguće. Zatim uzmite tanku iglu ili nešto slično, te lagano  i nježno podignite metalni dio koji se nalazi u vašem USB portu. Nakon toga vratite vašu bateriju u telefon, upalite ga, te provjerite kako puni.

Ukoliko ovo ne uspije od prvog puta, pokušajte još nekoliko puta prije nego pređete na sljedeći korak na ovoj listi. Napominjemo, potrebno je biti jako nježan sa malim metalnim dijelom, inače bi mogao pući.

Isprobajte drugi kabal/adapter

Kabal za punjenje (pogotovo neorginalni koji ste kupili zasebno) također može praviti problem i uzrokovati sporije punjenje mobilnog telefona. Zbog toga, ukoliko se pojave problemi sa punjenjem vašeg telefona, isprobajte kako radi punjenje sa drugim kablom.

Ukoliko kabal nije problem, postoji mogućnost da je adapter uzročnik vaših problema. Naime, bilo je slučajeva kada se USB port na adapteru olabavio, te je time uzrokovao sporije punjenje uređaja.

Također isprobajte da li kombinacija određenog adaptera i kabla radi sa nekim drugim uređajem. U tome vam može pomoći aplikacija Ampere koja mjeri jačinu struje kojom se vaš uređaj puni ili prazni.

Ne kupujte nekvalitetne kablove/adaptere samo zato što su jeftini

Mnogi korisnici su prijavili probleme kada se njihov mobilni uređaj zapalio zbog lošeg punjača. Ne dozvolite da vi budete ta osoba, i ne koristite nekvalitetne kablove i adaptere samo zato što su jeftini.

Ostavite mobilni telefon na vidljivo mjesto

Pri punjenju mobilnih telefona punjač i uređaj se griju do određene mjere. Zbog toga je izuzetno važno da ne držite vaš mobilni telefon ispod jastuka dok se puni, jer vjerovatno ne želite da se zapali i eksplodira. Ako vas zanima kako izgleda kada baterija eksplodira, možete to pogledati u videozapisu ispod.

Zamijenite bateriju

Ukoliko ste prošli sve korake iznad i nijedan nije bio od pomoći – došlo je na red mijenjanje baterije. Naravno, kao i sve – i baterije imaju svoj životni vijek, te je nakon par godina potrebno zamijeniti bateriju jer će ona izgubiti svoj kapacitet. Svakako, ukoliko se problemi sa baterijom pojave nakon par mjeseci korištenja, vjerovatno je kriva neispravna baterija, te bi garancija trebala pokriti troškove popravke odnosno zamjene baterije.

Nekada je jako jednostavno uočiti defektivnu bateriju po tome što na nekm mjestima curi, ili se deformiše. Ukoliko posjedujete uređaj sa izmjenjivom baterijom, izvadite bateriju iz vašeg mobilnog telefona i provjerite je li deformisana. Ukoliko posjedujete telefon sa neizmjenjivom baterijom, okrenite ga ekranom ka gore i pokušajte ga zavrtjeti – to će vam reći da li se vaša baterija deformisala.

Punite telefon iz pravog izvora

Punjenje telefona pomoću punjača će uvijek biti brže nego punjenje preko laptopa. Naime, standardni zidni punjač ima mnogo više snage od USB porta vašeg laptopa/računara, te je po pravilu punjenje preko standardnog zidnog punjača uvijek brže. Također, punite vaš mobilni telefon punjačem koji je namijenjen za njega, jer neki punjači namijenjeni za druge mobilne telefone možda ne isporučuju dovoljno snage.

Provjerite da li ima ažuriranja sistema, ili se vratite na raniju verziju

Problemi sa baterijom također mogu biti uzrokovani određenom sistemskom greškom. Ukoliko su se problemi pojavili nakon određenog ažuriranja, probajte se vratiti na neku stariju verziju operativnog sistema, odnosno potražiti noviju verziju koja rješava problem.

Ugasite telefon dok ga punite

Ukoliko koristite vaš uređaj dok se on puni, ne samo da ga dodatno zagrijavate i time umanjujete njegov životni vijek, već mu također ne omogućavate da se puni normalno. Zbog toga bi najbolje bilo da ostavite vaš mobilni telefon po strani dok se on puni, pa čak ga i ugasite. I njemu je potreban odmor.

Kalibrirajte svoju bateriju

Sjećate li se kako ste ranije, kada bi kupili mobilni telefon, trebali isprazniti isti do 0% te je puniti 12 sati kako bi se ona formirala? Naravno, to nije potrebno više raditi jer moderni pametni telefoni ne koriste istu tehnologiju baterije, međutim potrebno je s vremena na vrijeme potrebno isprazniti mobilni telefon te ga napuniti do 100% kako bi baterija bila u što boljoj formi.

(balkanandroid/androidpit)