Home Uputstva Kako uslikati ekran svog telefona

Kako uslikati ekran svog telefona

Kod iPhone je to lako, jer se kombinacija ne mijenja. Potrebno je u isto vrijeme pritisnuti Power (taster za paljenje) i Home taster.

Kod Windows Phone je različito za Win Phone 8 i 8.1. U WP 8 je potrebno u isto vrijeme pritisnuti Power taster i Start taster, a kod WP 8.1 je kombinacija Power plus Power Up (pojačavanje zvuka).

I sada dolazimo do nama najzanimljivijih uređaja, a to su Android telefoni. Prije verzije 4.0 Android nije imao mogućnosti snimanja ekrana ako je proizvođači uređaja nisu omogućili, a za verziju 4.0 i noviju to je kombinacija Power tastera i Volume Down (smanjivanje zvuka) tastera.

Neki proizvođači, kao što je Samsung se ne drže tog standarda, nego je kombinacija Power i Home tastera kao što je kod Apple uređaja. Dok se neki drugi proizvođači, kao recimo LG, ne drže iste kombinacije kod svakog modela telefona, tako da postoji mogućnost na jednom LG modelu da je kombinacija Power + Home, a na drugom Power + Volume Down.

Vrijedi napomenuti da neki proizvođači dodaju opciju snimanja ekrana u Power meni (pojavi se kada zadržite Power dugme nekoliko sekundi), ali to nije pravilo.