Home Android Razvoj aplikacija Kako započeti programiranje Android aplikacija?

Kako započeti programiranje Android aplikacija?

programiranje Android aplikacija
Android razvoj aplikacija

U ovom tutorijalu, objasnićemo kako započeti progamiranje Android aplikacije, tj šta nam je sve potrebno kako bismo mogli i mi napraviti svoju Android aplikaciju.

Za programiranje Android aplikacija potrebno je uraditi sledeće stvari:

  1. Skinuti Eclipse
  2. Skinuti i instalirati Android SDK
  3. Skinuti  i instalirati Android ADT Eclipse dodatak
  4. Preuzeti željeni API putem Android SDK manager-a
  5. Napraviti Android Virtual Deviece (AVD)

Skidanje Eclipse IDE

Za sve one koji nisu ili nemaju preuzet Eclipse IDE, to možete uraditi sa njihovog zvaničnog sajta. Potrebno je da preuzmete “Eclipse IDE for Java Developers“, naravno onaj koji odgovara  Vašoj verziji operativnog  sistema (32 bita, 64 bita).

Link za preuzimanje je sledeći: Preuzimanje Eclipse IDE.

Skidanje i instaliranje Android SDK

Potrebno je da odete na Android SDK stranicu, i preuzmete odgovarajuću verziju za Vaš operativni sistem. Možet izabrati da preuzmete “Bundle” u kome ćete naći i Eclipse i Android SDK. Međutim, ukoliko već imate instaliran Eclipse, kliknite na “USE AN EXISTING IDE“, i da preuzmete verziju koja odgovara za Vašu platformu. To će Vam skinuti instalaciju na Vaš sistem. Potrebno je samo da pokrenete instalaciju, i pratite klasične korake u vidu YES/NEXT. To je prikazano na nekoliko slika ispod.

adt1

adt3

NAPOMENA: Morate imati instaliran Java SE Development Kit ( JDK ). Izaberite lokaciju u koju želite instalirati Android SDK. I na  raju pokrenite Android SDK Manager.

U okviru Android SDK Managera izaberi željeni API, instalirajte ga, to može potrajati duže zavisno od brzine Vaše Internet konekcije. To je prikazano na slici desno.

android sdk manager
Android SDK Manager

Skinuti i instalirati ADT Eclipse dodatak

U ovom koraku ćemo integrisati Eclipse IDE i Android SDK. Potrebno je da instaliramo ADT dodatak za Eclipse. To ćemo uraditi tako što ćemo prvo pokrenuti Eclipse IDE i onda otići na meniji Help -> Install New Software i u provo tekstualno polje unesite sledeći link:

https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/

instal adt

ADT Eclipse dodatak

Pravljenje Android Virtualne Mašine (AVD)

Pokrenite  Android Virtual Device i kliknite da napravite novi AVD,  na dugme “New” koji se nalazi u desnom gornjem ćošku. I otvoriće Vam se novi prozor koji popunite potrebnim podacima. To je prikazano na slici koja se nalazi desno.

create avd
Novi AVD

I to je to, sada imate spremno razvojno okruženje, možete početi programiranje Android aplikacija. O tome više u narednim tutorijalima.

Pretplatite se za uputstva za programiranje Android aplikacija