Home Apple iOS Kompanija za reciklažu prevarila Apple za 100,000 iOS uređaja

Kompanija za reciklažu prevarila Apple za 100,000 iOS uređaja

Apple je podneo tužbu protiv kompanije za recikliranje Geep Canada, u kojoj tvrdi da je ona prodala oko 100.000 iPhone-a, iPad-a i Apple Watch pametnih satova namenjenih za demontažu i recikliranje.

Znate li da Balkan iOS možete pratiti i putem Vibera?

Geep ne spori da se to desilo, ali su naveli da su prodaju vršila tri zaposlena bez znanja kompanije i podneli su kontra-tužbu protiv Apple-a. Na to je Apple odgovorio da su te tri osobe zaposlene kao senior menadžeri i da oni sigurno nisu mogli da rade taj posao mimo kompanije.

Pojavile se navodne cijene Apple iPhone 12 serije telefona

Tužba je podneta još u januaru ove godine, kontra-tužba u julu, ali je tek sada stigla u javnost. Apple je otkrio da je prodaja ovih uređaja započeta krajem 2017. ili početkom 2018. godine. U periodu od 2015. godine, Apple je ovoj kompaniji isporučio skoro 600.000 uređaja koji su bili namenjeni za reciklažu. U navodima tužbe stoji da je jedan deo tih uređaja bio uskladišten u delu koji nije pokriven kamerama. Kada su provereni serijski brojevi svih uređaja poslatih na reciklažu, ustanovljeno je da je oko 18 procenata i dalje aktivno. Pri tome, Apple veruje da je broj ukradenih uređaja i veći od navedenog, ali ne može to da dokaže, jer ne-LTE uređaji ne mogu da se identifikuju na ovaj način.

Znate li šta znače zelena i narandžasta tačka na iPhone sa iOS 14?

U tužbi, Apple zahteva isplatu celokupnog profita od preprodatih uređaja, ali i dodatnu nadoknadu od 22.7 miliona dolara. Geep se oglasio da će, u slučaju da Apple dobije slučaj na sudu, tražiti od pomenuta tri zaposlena da pokriju svu štetu. Oni tvrde da su ta tri zaposlena svakako odgovorna za veliki gubitak kompanije, s obzirom da je Apple raskinuo ugovor o reciklaži sa njima.

(pcpress)