Home Apple iOS Znate li šta znače zelena i narandžasta tačka na iPhone sa iOS...

Znate li šta znače zelena i narandžasta tačka na iPhone sa iOS 14?

Od ovog prošle sedmice korisnicima Appleovih mobilnih uređaja dostupna je nova verzija operativnog sistema iOS koja donosi brojne nadogradnje (o kojima smo već pisali) s kojima je uveliko poboljšano iskustvo korištenja iPhonea i iPada. Ali mnogi su ostali zbunjeni kada su, nakon nadogradnje u određenim trenutcima u gornjem desnom vrhu ekrana primijetili narandžastu ili zelenu tačkicu te, kako možemo vidjeti po komentarima s Interneta, nisu znali o čemu se radi. Pa šta znače zelena i narandžasta tačka na iPhone sa iOS 14?

Znate li da Balkan iOS možete pratiti i putem Vibera?

Odgovor je jednostavan – te taočkice predstavljaju novu sigurnosnu opciju zahvaljujući kojoj će korisnici znati kada se koriste mikrofon i kamera uređaja. Narandžasta tačkica pojavljuje se kada aktivna aplikacija koristi mikrofon uređaja pa će se tako pojaviti tokom razgovora, ako koristite Siri ili neku drugu aplikaciju koja zahtjeva mikrofon. Zelena tačkica označava korištenje kamere (pri snimanju videa koriste se i kamera i mikrofon te će se prikazati samo zelena točkica) pa će se pojaviti u vrhu ekrana svaki put kada aktivirate prednju ili zadnju kameru.

Pojavila se informacija kada Apple planira predstaviti iPhone 12 seriju telefona

Glasine tvrde kako će najmanji ovogodišnji iPhone nositi ime Mini

U Apple su se na ovaj potez odlučili kako bi dodatno povećali privatnost svojih korisnika te spriječili da aplikacije bez znanja korisnika aktiviraju mikrofon i kameru i snimaju njihov glas ili video. U slučaju da se pri korištenju aplikacija koje ne bi trebale aktivirati mikrofon ili kameru pojave zelena ili narandžasta tačkica preporučuje se da se prvo kontaktira developer aplikacije jer je možda riječ o nekom bugu koji je potrebno ispraviti, a možda korisnike zaista neko bez njihova znanja snima i špijunira.

Korisnici tužili Instagram nakon što je iOS 14 otkrio špijuniranje putem kamere

Apple je rezervisao kompletan TSMC proizvodni kapacitet za svoj A14 čipset

Takođe, osim putem tačkica i u samom kontrolnom centru moguće je vidjeti nedavne aktivnosti kamere i mikrofona – pri vrhu kontrolnog centra prikazaće se oznaka mikrofona ili kamere te ime aplikacije koja ih je nedavno koristila. Iako su tačkice zbunile dio korisnika jer se prilikom najave novih opcija o njima nije toliko govorilo, svakako je riječ o odličnom potezu Applea koji će donijeti novu dozu sigurnosti vlasnicima njihovih mobilnih uređaja.

Apple već izbacio prvo ažuriranje iOS 14

Singapur će subvencionisati kupovinu Apple Watch pametnog sata za svakog stanovnika

(zimo)