Home Windows Windows PC Microsoft nakon dvije godine izvadio svoje potopljene servere sa dna mora i...

Microsoft nakon dvije godine izvadio svoje potopljene servere sa dna mora i objavio kako je eksperiment uspio

Još 2018. godine, Microsoft je potopio čitav data centar na dno škotskog mora, potopivši 864 servera i 27,6 petabajta prostora za skladištenje duboko u okean.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Danas je kompanija izvestila da je njen najnoviji eksperiment bio uspešan, otkrivajući da je ideja o podvodnom data centru zapravo prilično dobra. Potapanje čitavog data centra na dno okeana može izgledati čudno, ali Microsoftov tim Project Natick pretpostavio je da bi to rezultiralo pouzdanijim i energetski efikasnijim centrima podataka.

Američka carina se osramotila zaplijenom “krivotvorenih Apple AirPods” slušalica

Na kopnu, data centri nailaze na probleme poput korozije od kiseonika i vlage i kao i kontrole temperature. U vodonepropusnom okruženju sa strogom kontrolom temperature, pojavljuje se mnogo manje problema. Ideja je da se ove vrste servera mogu lako primeniti u blizini obala područja koja su im potrebna, pružajući bolji lokalni pristup resursima. Prednosti su velike. Microsoft kaže da je podvodni data centar imao samo jednu osminu stope kvarova u odnosu na kopnene data centre, što je dramatično poboljšanje.

Nvidia će za ARM platiti 40 milijardi dolara

Kompanija već neko vreme istražuje ideju podvodnih servera – još 2015. je nekoliko meseci bio potopljen data centar na obali Kalifornije s ciljem da se dokaže da će računari preživeti ovakav eksperiment.

(pcpress)