Home Apple iOS Na listi 10 najprodavanijih telefona u prvih 6 mjeseci 2020. godine, nalaze...

Na listi 10 najprodavanijih telefona u prvih 6 mjeseci 2020. godine, nalaze se samo 3 proizvođača

Jedna od rijetkih velikih mobilnih kompanija koja je, usprkos pandemiji, uspjela povećati broj prodanih telefona u odnosu na isto razdoblje prošle godine bio je Apple. Istraživanje o popularnosti pametnih telefona i lista 10 najprodavanijih smartphonea u prvoj polovici godine koje je objavila kompanije Omdia potvrđuje veliku popularnost Appleovih uređaja.

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Dok je prošle godine najprodavaniji telefon na svijetu bio iPhone XR, za prvih 6 mjeseci ista je situacija i s njegovim nasljednikom, modelom iPhone 11 koji je predstavljen u septembru prošle godine. Prema tim podacima Apple je prodao 37,7 miliona modela iPhonea 11, što je daleko najviše od konkurencije i više od 10 miliona komada bolja prodaja u odnosu na isti period prošle godine i model iPhone XR.

Hakeri sada mogu iskoristiti Windows Defender da instaliraju virus na vaš računar

Ključ uspjeha tog modela jest cijena – iPhone 11 košta 700 dolara, a u odnosu na model XR dolazi sa značajnim hardverskim poboljšanjima poput snažnijeg procesora i grafike te dvije zadnje kamere u odnosu na jednu kameru modela iPhone XR. Pored iPhone 11, još se čak 4 modela iPhonea nalaze među top 10 najprodavanijih telefona na svijetu u prvoj polovimi godine tako da Appleovi telefoni doslovno zauzimaju polovinu te liste.

Ako imate iPhoneveće su šanse putem Tindera i sličnih aplikacija za muvanje u odnosu na vlasnike Androida

Na petom mjestu nalazi se još jedan veliki prodajni hit i cjenovno najpristupačniji Appleov telefon iPhone SE 2020 koji je predstavljen krajem trećeg mjeseca i do kraja juna prodan je u 8,7 miliona komada, šesto mjesto pripada iPhoneu XR za kojim i dalje postoji velika potražnja od 8 miliona komada, sedmi je iPhone 11 Pro Max sa 7,7 miliona), dok je deseto mjesto zauzeo iPhone 11 Pro koji je prodan u 6,7 miliona komada.

Srbija se obavezala da izbaci Huawei telekomunikacionu opremu?

Na listi top 10 najprodavanijih telefona u prvoj polovini godine nalazi se samo jedan Samsungov model – A51 koji je s prodanih 11,4 miliona komada zauzeo drugo mjesto, dok ostale pozicije zauzima Xiaomijev brend Redmi – na trećem mjestu nalazi se Redmi Note 8, četvrti je Redmi Note 8 Pro, osim je Redmi 8A, dok je na devetom mjestu Redmi 8.

Wiko View5 i View5 Plus telefoni imaju indikator trajanja baterije ugrađen u okvir telefona

Uskoro očekujemo predstavljanje nove generacije Apple iPhone koja bi po prvi put mogla uključivati čak 4 nova telefona tako da je jasno da Apple s novim uređajima cilja na još veći udio na mobilnom tržištu.

(zimo)