Home Ostalo Internet Neobičan razlog zbog kojeg je jedno selo svako jutro u 7 časova...

Neobičan razlog zbog kojeg je jedno selo svako jutro u 7 časova ostajalo bez Internet veze

Jedno selo u Welsu ostajalo je bez interneta svako jutro tačno u sedam sati. Misterija je potrajala 18 meseci, sve dok je eksperti konačno nisu rešili.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Neimenovani meštanin iz sela Aberhosan, u velškoj provinciji Powys, nije znao da njegov stari TV prijemnik šalje signal koji utiče na mrežu u čitavom selu. Posle 18 meseci eksperti su promenili kablove, ali je problem i dalje ometao internet. Nakon toga su počeli sa detaljnijom istragom, te su tako stigli do problematičnog uređaja. Meštanin je obećao da će prijemnik ostati isključen, a u selo se vratio stabilan internet.

Sony obustavio isporuku kamera Huawei-ju

Vlasnik je svoj uređaj uključivao svakog jutra, tačno u sedam sati, te je polovni uređaj emitovao signal koji je direktno uticao na mrežu. Tačnost je doprinela misteriji koja je lako mogla da preraste u seosku legendu. Radnici zaposleni u kompaniji koja u ovom mestu pruža internet usluge su do prijemnika stigli tako što su hodali po selu u potrazi za neobičnim signalima, da bi jednog jutra u sedam zabeležili ozbiljne radio-frekvencijske smetnje – poremećaj generisan od strane spoljnog izvora koji utiče na električni krug putem elektromagnetne indukcije, elektrostatičkog povezivanja ili provodljivosti.

Korisnici tužili Instagram nakon što je iOS 14 otkrio špijuniranje putem kamere

Kasnije je ustanovljeno da je stari TV prijemnik slao električne impulse koji su uticali na sve druge uređaje u okruženju, na kraju i na čitavu mrežu. Eksperti ističu da svi uređaju sa električnim komponentama – od uličnih svetiljki do mikrotalasnih pećnica – mogu da utiču na širokopojasnu mrežu, pa se građanima preporučuje da provere da uređaji koje koriste ispunjavaju sve standarde.

(pcpress)