Home Ostalo Sony obustavio isporuku kamera Huawei-ju

Sony obustavio isporuku kamera Huawei-ju

Nakon uvođenja američkih sankcija Huaweiju, mnoge kompanije su jedna po jedna odustajale od saradnje sa kineskim gigantom. Najnovija kompanija koja je prestala sarađivati sa Huaweijem je japanski Sony.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Kako piše japanski poslovni medij Nikkei, Sony je obustavio isporuku senzora kamere Huaweiju jer već spomenute senkcije zahtijevaju dobijanje posebnog odobrenja, što Sony namjerava i zatražiti. S obzirom da je Sony već smanjio planove za kapitalna ulaganja u finansijskoj 2020. godini za 470 miliona dolara kao posljedicu sankacija Huaweiju, čini se da Sony nije siguran da će američka administracija odobriti nastavak suradnje. Osim Sonyja, japanska Kioxia (ranije dio Toshibe) koja prozivodi memoriju prestala je obskrbljivati Huawei, a isto je učinila i Toshiba, čije se komponente nalaze i u Huawei baznim stanicama.

Kineski proizvođač čipova SMIC je vjerovatno naredna kompanija koja će završiti pod američkim sankcijama

Kompanije koje nisu imale mnogo problema u dobijanju licence za nastavak saradnje su američki Intel i AMD, prenosi AndroidHeadlines. Već smo više puta pisali kako se sankcije prema Huaweiju primjenjuju selektivno po principu nanošenja što više štete dijelovima Huaweijevog poslovanja gdje kompanija bilježi najveće uspjehe (mreže i telefoni) te dopuštanja saradnje s američkim kompanijama poput Intela, Microsofta, AMD-a ili Nvidije na tržištima gdje Huawei proizvodi nemaju velik značaj, poput tržišta računara.

Intelu odobrena saradnja sa Huaweijem, Qualcomm i dalje čeka odluku

Huawei će nastaviti širiti svoj lanac nabavke te kompanija ima “širok sistem nabavke i ne zavisi o pojedinačnim dobavljačima”, kako je rečeno iz Huaweija. Budući proizvodi pokazaće je li Huawei sposoban nastaviti uspješno poslovati pod sve većim pritiskom SAD-a.

Apple je rezervisao kompletan TSMC proizvodni kapacitet za svoj A14 čipset

(mobhr)