Home Telefoni Nokia 8 razočarala na DxOMark testovima kamere

Nokia 8 razočarala na DxOMark testovima kamere

Nokia je ranije bila poznata po solidnim mogućnostima fotografisanja na svojim telefonima, posebno kada su u pitanju Nokia 808 PureView i Lumia 1020 modeli. Međutim, izgleda da kompanijin povratnički premijum model nije na istom nivou kao prethodnici kada je kamera u pitanju, a ovo potvrđuje i DxOMark rezultat.

DxOMark je dodelio premijum telefonu kompanije HMD Global ocenu od svega 68 poena kao ukupnu ocjenu kamere, što je prilično nisko za nekada popularni brend. Nokia 8 čak nije u stanju da se nosi sa gotovo tri godine starim Galaxy S6 Edge modelom.

DxOMark test laboratorija ističe da je Nokia 8 telefon uspeo da kreira lepe fotografije u nekim situacijama, što je obezbedilo 72 poena za foto rezultate. Telefon nudi dobro balansiranu ekspoziciju, dinamički raspon i renderovanje boja. Međutim, kada su teksture i šum u pitanju, Nokia 8 značajno zaostaje za ostalim premijum modelima.

Razbijamo mit, da li više megapiksela znači da telefon ima bolju kameru?

Kada je video u pitanju, telefon ostvaruje dobar rendering boja u osvetljenim i zatvorenim okruženjima. Takođe ostvaruje preciznu ekspozituru u istim uslovima. Ali, primetan je nedostatak širokog dinamičkog raspona, loš autofokus u uslovima slabog osvetljenja i niski nivoi detalja u svim uslovima što je bilo dovoljno za rezultat od svega 62 poena.

Ostaje nada da bi HMD/Nokia mogli da isprave neke probleme kroz softverska ažuriranja, ili makar u narednoj verziji svog premijum telefona. Kompletan test možete pronaći na ovom linku.

(benchmark)