Home Uputstva Razbijamo mit, da li više megapiksela znači da telefon ima bolju kameru?...

Razbijamo mit, da li više megapiksela znači da telefon ima bolju kameru? (FOTO)

Kada se sretnu dva prosječna ljubitelja mobilnih tehnologija i povede diskusija o pojedinim telefonima, obavezno se upita koliko megapiksela ima kamera telefona.

Ako je velika brojka, da li to znači da je kamera dobra? Odnosno bolja od telefona koji ima kameru sa manje megapiksela? Ili to nije pravilo? Uvržen mit da više megapiksela znači i bolju kameru je totalno pogrešan. Broj megapiksela ima uticaja na detaljnost fotografije kada je zumirate. Pokušaćemo na jednostavan način, bez prevelikog ulaska u detalje i tehnikalije pojasniti zašto je to tako.

A dokazaćemo vam da broj megapiksela nije relevantan za kvalitet forografije uporednim testom tri telefona koji svi imaju kamere od 13 megapiksela, ali svaka od kamera ima različite karakteristike koje ćemo vam pojasniti u ovom tekstu. Telefoni koje smo koristili za test su Huawei P8, Samsung Galaxy S4 i Lenovo K3 Note.

huawei p8 samsung galaxy s4 lenovo k3 note

Postoji veliki broj parametara koji utiču na kvalitet fotografije. Odnosno svaka stavka od koje se kamera sastoji utiče na kvalitet. Generalno postoje tri dijela, senzor, blenda i sočivo. Postoji ih više u zavisnosti od kamere, ali ćemo mi generalizovati i pojednostaviti. Veći senzor prihvata više svjetla, odnosno više informacija o fotografiji. Shvatite to kao kada nešto objašnjavate nekom. Što detaljnije opišete i objasnite, bolje će taj neko shvatiti. Tako je i sa svjetlom koje dolazi na senzor. Što više svjetla prihvati, više informacija o fotografiji će kamera imati. Zatim je tu veličina piksela na senzoru, što su pikseli veći, više svjetla prihvataju, a veličina piksela se navodi u mikronima – μm. To je razlog zbog kojeg recimo HTC One M7 sa kamerom od 4 megapiksela pravi fotografije slične kvalitete kao Samsung Galaxy S4 od 13 megapiksela, izuzev kad pokušate fotografiju zumirati. Mogućnost da prikupi više svjetla se izražava u ISO osjetljivosti, što je broj veći, kamera može fotografisati u uslovima manje svjetla. Tu do izražaja dolazi broj megapiksela, što ih je više, više možete zumirati fotografiju, a da detalji ostanu vidljivi.

Blenda je drugi bitan dio. Fotografija se pravi tako što se blenda otvori i svjetlo padne na senzor. Što se blenda može više otvoriti, to više svjetla pada na senzor. Zbog toga je otvor blende ili aperture jako bitan. Ta karakteristika se označava oznakom F i što je broj manji, odnosno bliži broju 1, to se blenda može više otvoriti. Dva telefona koji trenutno važe da uređaje sa najboljim kamerama, LG G4 i Samsung Galaxy S6 imaju otvor blende od f/1.8 i f/1.9, dok većina drugih telefona ima f/2.0, f/2.2 ili više. Drugi važan parametar za fotografisanje je brzina blende, odnosno za koliko vremena se blenda otvori i zatvori, ali s obzirom da se kod većine telefona to ne može podešavati, nećemo detaljisati o tom.

Poslednji važan dio za kvalitet fotografije je sočivo. Ono se kod mobilnih telefona najčešće, zbog težine, pravi od veoma kvalitetne plastike i sastoji se od nekoliko dijelova koji se uklapaju i prave jedno sočivo, kod boljih mobilnih telefona obično je to pet dijelova, jer što više dijelova, veće su mogućnosti sočiva da recimo mijenja fokus, isl. Sočivo ima svoju žižnu (fokalnu) daljinu, a bez namjere da ulazimo u tehnikalije, što je taj broj manji u milimetrima, sočivo zahvata šire vidno polje. Takođe kod boljih telefona, zaštita sočiva je izrađena od stakla zbog veće otpornosti na grabanje. A od samog kvaliteta izrade sočiva zavisi i oštrina slike. Sočiva su zadužena za još jedna stvar koja utiče na kvalitet slike – stabilizaciju, koja se dijeli na softversku (implementiranu putem softvera) i optičku (u sočivu). Kako većina fotografiše telefonom iz ruke, a ne sa stalka, stabilizacija je važna za dobru fotografiju. Softverska je bolja nego nikakva, ali tek sa optičkom stabilizacijom dobijate kvalitetnije, odnosno manje zamućene fotografije iz ruke.

Da sumiramo. Broj megapiksela na telefonu je bitan za detaljnost kada zumirate fotografiju, ali to vam apsolutno ništa ne znači ako je slika tamna jer senzor ne dobija dovoljno svjetla, ako je mutna jer je sočivo loše, itd. Pogledajte koliko se samo razlikuju fotografije napravljene sa telefonima koje smo testirali, a svi imaju senzore od 13 megapiksela.

Huawei P8 pravi daleko najsvjetlije fotografije, koristi novi Sony RGBW BSI senzor od 13 megapiksela, posjeduje optičku stabilizaciju te veličinu otvora blende od f/2.0. I zahvaljujući senzoru koji prikuplja mnogo svjetla, vidjećete da može fotografisati kada ostali telefoni na testu ne mogu. Samsung Galaxy S4 koristi Sony IMX135 BSI senzor od 13 megapiksela veličine 1/3.06, ima softversku stabilizaciju slike i otvor blende od f/2.2, a Samsung je poznat da forsira jače boje i naglašene prolikom fotografisanja. Lenovo K3 Note posjeduje OmniVision OV13850 senzor od 13 megapiksela, softversku stabilizaciju slike i otvor blende od f/2.0.

Koji telefon po vama pravi najbolje fotografije?