Home Apple iOS Očekuje se da Apple uskoro mogao najaviti MacBook laptope zasnovane na ARM...

Očekuje se da Apple uskoro mogao najaviti MacBook laptope zasnovane na ARM čipovima

Ovogodišnja WWDC konferencija za developere se približava, a prema navodima Bloomberga očekuje se da će Apple u okviru nje objaviti svoje prve čipove zasnovane na ARM arhitekturi, koji su namenjeni budućim MacBook i Mac uređajima.

Apple deaktivirao uređaje ukradene tokom nedavnih demostracija u SAD

Prvi čip, koji će pokretati neke od MacBookova, bi trebalo da ima dizajn sa 12 jezgara, a biće zasnovan na 5nm procesu proizvodnje. Verovatno će se prvo pojaviti u 12-inčnom MacBooku. Pomenuti čipset bi trebalo da bude efikasniji od aktuelnih Intelovih modela, koji trenutno pokreću MacBook Air. Kompanija planira da u budućnosti isto primeni i na desktop Mac modele.

BOE nije uspio zadovoljiti Apple kvalitetom svojih OLED ekrana

Za Apple, ovo će smanjiti kompanijinu zavisnost od Intela, ali će i smanjiti troškove proizvodnje. Formula sa prilagođenim mobilnim ARM čipovima dobro funkcioniše kod iPhone i iPad uređaja, tako da nema razloga da se to ne desi i sa PC hardverom.

Apple sada vrijedi više od 1.5 bilion dolara

Apple će developerima dati dovoljno vremena da svoje aplikacije načine kompatibilnim za novu platformu, a prvi Apple čipovi se na tržištu očekuju tokom 2021. godine.

Apple navodno razvija iPhone sa dva ekrana

(benchmark)