Home Apple iOS Ovo je top 5 najpopularnijih proizvođača telefona u Evropi

Ovo je top 5 najpopularnijih proizvođača telefona u Evropi

Osvanuli su statistički podatci prodaje mobilnih uređaja u trećem godišnjem kvartalu za Evropu. Uz apsolutnog pobjednika, Xiaomija, koji je na globalnom planu izbio na treće mjesto pretekavši Apple, Huawei se našao u ne tako sjajnoj poziciji. Kineski div je, usprkos američkim sankcijama, nastavio s prodajom na svjetskom tržištu, međutim brojke nisu dobre. Zabrana korištenja Google servisa uzela je svoj danak, a podaci govore da je prodaja pala za 31%, ali uprkos tome drži četvrto mjesto najprodavanijih mobilnih telefona u Evropi.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Predstavnik Koreje, Samsung, uvjerljivo vodi s najviše prodanih mobilnih uređaja u Evropi. Pripada mu visokih 34% evropskog tržišta. Apple je zadržao svoje mjesto na samom vrhu najprodavanijih, širom Europe, pa i svijeta, iako su poklonici Jabuke za većinu modela morali dublje posegnuti u džep. Međutim, drugo mjesto s 19% udjela u evropskom tržištu dijele sa sve popularnijim Xiaomijem. Ovaj apsolutni pobjednik, na evropskom tržištu ima zapanjujući rast prodaje od 91%. Pristupačne cijene mobilnih uređaja uz veoma dobre specifikacije su formula za uspjeh. Nadajmo se da njih neće sustići Trumpova osveta. Jedno veliko iznenađenje je OPPO, koji se probio na peto mjesto ove liste i ima apsolutno najveći rast u prodaji uređaja sa šokantnih 396% ove godine.

Pojavile se glasine o tome koji će iOS uređaji dobiti iOS 15

Microsoft navodno planira da Windows 10 naredne godine dobije mogućnost da pokreće Android aplikacije

Veliki interes će izazvati rezultati sljedećeg kvartala gdje ćemo vidjeti hoće li Apple-u podići prodaju putem iPhone 12 serije ili će možda Xiaomi nastaviti rušiti rekorde sa svojim uređajima srednje klase koje će imati 5G povezivanje.

Xiaomi je postao treći najveći proizvođač telefona na svijetu

Ovo su cijene proizvodnje iPhone 12 telefona, a svega 4.6% dijelova dolazi iz Kine

(mobhr)