Home Promo Po prvi put u Bosni i Hercegovini – uspješno održan prvi program...

Po prvi put u Bosni i Hercegovini – uspješno održan prvi program za mlade talente kompanije Huawei Technologies

Program za mlade talente kompanije Huawei Technologies “Seeds for the future” namijenjen studentima infokomunikacijskog inženjeringa po prvi put je održan u Bosni i Hercegovini prošle sedmice. Mladi talenti su prošli obuku o 5G mreži, umjetnoj inteligenciji i cyber bezbjednosti, a takođe su imali prilike da uče i o teorijama liderstva i kineskoj kulturi.

Pokrenut 2008. godine, program “Seeds for the Future” već duži niz godina održava se u Kini, u sjedištu kompanije Huawei, a u programu su do sada učestovali studenti iz cijelog svijeta, a stotine iz Evrope. U sklopu programa studenti su do sada imali prilike da borave u Shenzhenu i da upoznaju tehnologije razvijene i primijenjene od strane vodeće infokomunikacijske kompanije.

Osnovni cilj SEEDs projekta je da omogući studentima da steknu stvarno, praktično i iz prve ruke iskustvo jedne od vodećih svjetskih tehnoloških kompanija.

Zbog pandemije koronavirusa Huawei svoj program za talente ove godine organizuje u digitalnoj formi, a sastoji se od intenzivnog online treninga u trajanju od jedne nedjelje. nakon pandemije, program će se ponovo nastaviti u Kini.

Ovo je bila prva godina u Bosni i Hercegovini u kojoj je 10 studenata infokomunikacijskog inženjeringa, od 9. do 13. novembra pristupilo globalnom programu SEEDs i imalo priliku da nauči pionirske IT tehnologije. Osim o 5G mreži kao novoj generaciji mobilnih mreža, intenzivan digitalni kurs u trajanju od nedjelju dana pružio im je uvid u međunarodne prakse u oblasti cyber bezbjednosti i umjetne inteligencije. Takođe, imali su prilike da uče o teorijama liderstva i upoznaju kinesku kulturu.

Studenti iz BIH u programu su učestvovali zajedno sa mađarskim, slovenačkim i kiparskim kolegama. Na kraju obuke, svi studenti koji su uspješno položili završni ispit, od kompanije su dobili Huawei sertifikate i različite nagrade.

“Smatram da je ova sedmica bila zaista lijepo iskustvo za sve nas, i da smo mogli čuti mnogo zanimljivih stvari, koje će nam svakako koristiti u budućem radu. Obavezna predavanja koja smo trebali odslušati su jako lijepo urađena, jasna i jednostavna za praćenje. Pored toga bih željela naglasiti i da su livestreamovi bili veoma interesantni. Još jednom Vam se zahvaljujem na prilici za učešće, i drago mi je što smo moje kolege i ja bili prvi učesnici iz Bosne i Hercegovine”, rekla je Amina Tanković, studentica sa Univerziteta u Sarajevu o programu nakon finala.

“Naročito mi se sviđaju kursevi koji govore o cloud computingu jer već duže vrijeme istražujem i izučavam to polje, pa sam zbog toga i kao advanced kurs izabrao cloud computing”, istakao je student Anes Uglješa i pozvao kolege da se prijave sledeće godine.

Xu Kun, direktor kompanije Huawei za Bosnu i Hercegovinu istakao je da je veoma ponosan na studente iz Bosne i Hercegovine.

“Njihova znanja iz oblasti ICT apsolutno su u skladu sa ostatkom svijeta. Kako su infokomunikacije značajno promjenile modele poslovanja i korisnička očekivanja, upravo ovi treninzi postaju ključni u podučavanju mladih talenata izazovima moderne, digitalne, poslovne ere”, rekao je Xu Kun.

Huawei