Home Recenzije Poređenje kamera: OnePlus Nord vs Samsung Galaxy A71 vs Huawei P40 Lite

Poređenje kamera: OnePlus Nord vs Samsung Galaxy A71 vs Huawei P40 Lite

Dok spremamo recenziju OnePlus Nord telefona, shvatili smo kako bi bilo zanimljivo, s obzirom na njegovu cijenu, porediti njegovu kameru sa kamerama uređaja najpopularnijih proizvođača u sličnoj cjenovnoj kategoriji.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Sam OnePlus Nord košta oko 400 evra u Evropi, tako da smo za konkurenciju iz Samsunga izabrali Galaxy A71 koji mu je cjenovno sličan, odnosno u Evropi košta između 350 i 400 evra, zavisno od tržišta. Što se Huawei telefona tiče, u tom cjenovnom razredu nema ništa od novijih uređaja, Nova 5T (recenzija) je uređaj iz prošle godine, tako da smo između P40 Lite i P40 izabrali Lite verziju koja je cijenom od 250-280 evra približnija OnePlus Nord nego premium P40 koji košta oko 700-750 evra. Naravno, navedene cijene su cijene po kojim se uređaji zvanično prodaju u prodavnicama s tim što je Samsung i Huawei uređaje moguće pronaći i jeftinije jer su modeli koji su predstavljeni prije priličnog broja mjeseci.

Parler je nova popularna društvena mreža

Za test nismo uspjeli obezbijediti Apple iPhone SE, te smo ubacili iPhone 11 više reda radi nego što smo očekivali da će i jedan od jeftinijih uređaja biti i blizu po pitanju kvalitete napravljenih fotografija, ali smo se iznenadili. Za test smo koristili glavne kamere, te selfi, uz upotrebu noćnog moda ako to telefon podržava i pravljenje po 3 fotografije svake scene od čega smo izabrali najbolju, a u slučaju da kamera telefona posjeduje vještačku inteligenciju, istu smo aktivirali.

Facebook Messenger i Instagram dobijaju Vanish mod

Prije nego pogledate fotografije i sami odlučite koji telefon ima najbolju kameru, navedimo još i specifikacije kamera, a to su: OnePlus Nord ima senzor od 48 megapiksela, f/1.8 otvor blende, 26mm širinu sočiva, 1/2.0″ veličinu senzora, 0.8µm veličinu piksela te PDAF fokus i optičku stabilizaciju slike. Specifikacije glavne kamere P40 Lite su identične onim na OnePlus Nord telefonu uz nedostatak optičke stabilizacije dok Samsung Galaxy A71 ima senzor od 64 megapiksela sa f/1.8 otvorom blende, 26mm  širinom sočiva, 1/1.72″ veličinom senzora (veći nego kod Nord i P40 Lite), 0.8µm veličinom piksela i PDAF tehnologijom fokusa. Apple iPhone kamera ima 12 megapiksela, f/1.8 otvor blende, 26mm širinu sočiva, 1/2.55″ veličinu senzora (najmanji senzor od svih poređenih), 1.4µm veličinu piksela (najveći piksel, a veći piksel snima više svjetla), dual pixel PDAF autofokus i OIS (optičku stabilizaciju slike).

Glasine potvrđuju kako će Samsung Galaxy S21/S30 Ultra dobiti S Pen stylus

Kada su specifikacije selfi kamera u pitanju, situacija je slijedeća: OnePlus Nord 32 MP, f/2.5, 1/2.8″, 0.8µm. Samsung Galaxy A71 je jako sličnih sepacifikacija sa većim otvorom blende, konkretno 32 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/2.8″, 0.8µm. Huawei P40 Lite 16 MP, f/2.0, (wide), 1/3.06″, 1.0µm. Apple iPhone 11 12 MP, f/2.2, 23mm (wide), 1/3.6″.

Lista Huawei i Honor uređaja koji su kompatibilni sa HarmonyOS operativnim sistemom

Napokon dolazimo do fotografija. S lijeva na desno su: OnePlus Nord, Samsung Galaxy A71, Huawei P40 Lite, Apple iPhone 11. Prvih pet scena su fotografisane po tmurnom danu, šesta je selfi, sedma i osma su fotografije u noćnim uslovima, a deveta je noćni selfi.

Ovo su najčešće povrede izazvene mobilnim telefonima

Na dnu, nakon galerije, možete glasati koji telefon od tri uređaja iz naslova je po vašem mišljenju napravio najbolje fotografije?

Koji telefon ima bolju kameru: OnePlus Nord vs Samsung Galaxy A71 vs Huawei P40 Lite