Home Android Poznato koliko često vaš mobilni telefon šalje podatke proizvođaču

Poznato koliko često vaš mobilni telefon šalje podatke proizvođaču

Vjerovatno vam se znalo desiti, ako koristite prepaid, da potrošite mobilni Internet iako niste aktivno koristili telefon. Većina korisnika automatski okrivljuje telekom operatora, ali krivac je ipak vaš mobilni uređaj.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Akademska studija koju je sproveo Trinity College Dublin pokazala je da postoje veliki problemi sa privatnošću podataka vlasnika mobilnih telefona. Naime, utvrđeno je da Android i iOS zasnovani telefoni u proseku šalju podatke svojim matičnim kompanijama svaka četiri i po minuta.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Utvrđeno je da postoje male, gotovo zanemarljive razlike u tipu podataka koje Apple i Google prikupljaju. Drugim rečima, ispostavilo se da iPhone uređaji ne donose veću bezbednost od Android uređaja, kako se to do sada smatralo. Ipak, utvrđeno je da Google prikuplja značajno veću količinu podataka u odnosu na AppleZa 24 sata, Pixel telefoni poslali su oko 2 MB podataka Google-u, dok je za isti period iPhone poslao Apple-u 104 KB. Podaci koji su deljeni su informacije o SIM karticama i detalji o samim telefonima kao što su hardverski serijski broj, IMEI, WiFi MAC adrese i broj telefona.

Novi Android malware se maskira kao nadogradnja sistema

U saopštenju koje je izdato povodom objave rezultata istraživanja, navedeno je da mnogi korisnici prihvataju činjenicu da Apple i Google prikupljaju podatke sa naših telefona, kako bi obezbedili funkcionisanje servisa kao što su iCloud ili Google Drive. Ali, kada se telefon koristi samo kao telefon – za primanje i ostvarivanje poziva – ostaje nejasno zašto postoji potreba za prikupljanjem tolike količine podataka. Studija je pokazala da je veliki broj informacija prikupljan upravo u takvim situacijama i istraživači navode da je teško shvatljivo zašto je to neophodno.

Stigla Apple iOS 14.4.2 i iOS 12.5.2 ažuriranja

Takođe, ukazano je da uređaji ne samo da šalju podatke o sopstvenim aktivnostima, već i o uređajima koji se nađu u njihovoj blizini. Na primer, WiFi MAC adresa identifikuje uređaj u WiFi mreži, preko koje može da se identifikuje i ruter na koji se povezuje. To znači da kompanije mogu potencijalno da prate i koji se korisnici nalaze u blizini vašeg uređaja, kada su i koliko dugo bili u vašoj blizini, pri čemu korisnicima nije data opcija da isključe mogućnost takvog praćenja.

Xiaomi sprema električni automobil

(pcpress)