Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Xiaomi sprema električni automobil

Xiaomi sprema električni automobil

Apple nije jedini proizvođač telefona koji želi da uđe i u automobilsko tržište. Naime, Reuters navodi da i Xiaomi planira da proizvodi električne automobile, a ciljna grupa im je masovno tržište. Detalji o ovom automobilu nisu poznati, ali se očekuje da će Xiaomi u njega integrisati i druge svoje proizvode. Proizvodnja automobila odvijaće se u fabrici kineskog auto giganta – Great Wall, a prvi model bi trebao da se pojavi na tržištu tokom 2023. godine.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Za sada nema zvanične potvrde ove vesti, ali Routers očekuje da bi Xiaomi mogao da to objavi već tokom naredne nedelje. Analitičari kažu da bi ovaj potez Xiaomi-ja bio od velikog značaja za kompaniju. Ona je jedan od najvećih proizvođača telefona u Kini, ali njihove profitne margine su veoma niske. Kada se tome doda i trenutni nedostatak čipova, profit kompanije bi mogao brzo da se „istopi“. Električna vozila bi kompaniji dala jedan dodatni i što je važnije, pouzdan izvor prihoda u narednim godinama.

Xiaomi Mi 11 Ultra stiže sa 50MP ISOCELL GN2 senzorom kamera i 6.8-inčnim ekranom

Konkurencija na polju proizvodnje električnih automobila, kada su tehnološke kompanije u pitanju, je velika. Pored Apple-a, veruje se da i Huawei istražuje ovo tržište, a kompanija Baidu je već objavila planove za svoj električni automobil. Xiaomi ipak ima jednu veliku prednost u odnosu na njih. On ima iskustva sa širokim ekosistemom proizvoda koji međusobno „komuniciraju“, a u svom portfoliju ima sve – od televizora, pa do kuvala za pirinač – pri čemu su mnogi od uređaja „pametni“. Uvođenjem automobila u taj ekosistem, dobilo bi se nešto što niko od konkurenata u ovom trenutku nema – sveobuhvatnu povezanost uređaja.

Huawei odlaže predstavljanje P50 serije telefona za maj

(pcpress)