Home Apple iOS Predstavljen Apple Mac Studio računar pokretan M1 Ultra čipom

Predstavljen Apple Mac Studio računar pokretan M1 Ultra čipom

Juče održana Apple Peek Performance prezentacija bi se mogla podijeliti na dva dijela. Prilično očekivani i monotoni prvi dio, na kojem su predstavljeni iPhone SE 2022 telefon i iPad Air 5 tablet, te na definitivno zanimljiviji drugi dio na kojem je predstavljena nova kategorija Mac računara koja nosi ima Mac Studio i koju pokreće do sada najmoćniji Apple čip, a koji je dobio ni malo kreativno ime, M1 Ultra, te zanimljivi ali i (pre)skupi Studio Display monitor.

Klikni ovdje i pridruži se Balkan iOS Viber grupi!

Za razliku od Mini modela, s kojim dijeli dizajnersku osnovu, Mac Studio je namijenjen profesionalcima koji će znati cijeniti, ali i platiti računar zasnovan na M1 Max i M1 Ultra čipovima. Mac Studio sa prednje strane posjeduje 2 USB Tip C priključka koji su ujedno i Thunderbolt 4 portovi, te čitač SD kartica, dok sa zadnje strane posjeduje 4 USB Tip C odnosno Thunderbolt 4 porta, 2 USB Tip A, 1 HDMI, 1 Ethernet port od 10 Gbits te 1 3.5 mm audio port. Kada su tehnologije povezivanje u pitanju, pored Ethernet Mac Studio posjeduje i WiFi 6 te Bluetooth tehnologije.

Osnovna verzija Mac Studio stiže sa M1 Max po cijeni od 2000 dolara, dok oni koji žele kupiti snažniji Mac Studio koji pokreće M1 Ultra čip uparen sa 64 GB radne te 1 TB skladišne memorije moraju spremiti 4000 dolara. Mac Studio i svojoj maksimalnoj konfiguraciji, opremljen sa snažnijom verzijom M1 Ultra čipa, 128 GB radne i 8 TB skladišne memorije košta nevjerovatnih 8000 dolara.

M1 Ultra čip koji pokreće snažniju verziju Mac Studio računara čine doslovno dva M1 Max čipa spojena putem veze koju Apple naziva Ultra Fusion, a koja donosi inovativnu integraciju čipova u kojoj nema gubitka performansi, pa se M1 Ultra doslovno ponaša kao duplo snažniji M1 Max. Novi M1 Ultra čip sem duple površine koju zauzima tako ima 20 procesorskih jezgara umjesto 10 koliko možemo pronaći na M1 Max, 48 ili 64 grafička jezgra jer kao i M1 Max stiže u dvije verzije, te 32 jezgra zadužena za mašinsko učenje.

Apple tvrdi kako M1 Ultra u svojoj snažnijoj verziji postiže dvostruke performanse neimenovanog desktop procesora sa 16 jezgara, ali troši 100W manje. Kada je grafika u pitanju, Apple tvrdi da M1 Ultra postiže performanse ponovo neimenovane, ali navodno popularne desktop grafičke kartice sa svega 1/3 potrošnje energije. Sve ovo nam ukazuje kako bi budući Mac Pro računari mogli biti zasnovani na nekoj snažnijoj verziji M1 Ultra koja će biti sastavljena od tri ili četiri M1 Max, odnosno vjerovatni M2 Max procesora.

Apple Studio Display je 27 inčni ekran 5K rezolucije koji u sebi sadrži A13 Bionic čipset, 12 megapikselnu kameru sa Center Stage tehnologijom poznatu iz iPad tableta, 3 mikrofona, 6 zvučnika od čega su 2 visokotonska, a 4 bas zvučnika. Posjeduje i 3 USB Tip C porta, te 1 Thunderbolt 4 port koji može ponuditi napajanje od 96W što je dovoljno da napaja sve trenutno dostupne MacBook laptope. Studio Display je moguće nabaviti sa 3 verzije stalka, tako da ćete verziju opremljenu sa standardnim stalkom koji omogućava samo tilt podešavanja ili verziju bez stalka opremljenu sa VESA priključkom za montažu platiti 1600 dolara, dok će vas verzija sa stalkom koji pored tilt omogućava i podešavanje po visini koštati 2000 dolara.

Kompletnu Apple Peek Performance prezentaciju možete pogledati ispod.